Статии и енциклопедии

Японска фалопия (Fallopia japonica)

Японска фалопия (Fallopia japonica)

Японска фалопия (Fallopia japonica)

Японската фалопия е известна като най-чистият естествен източник на ресвератрол - антиоксидант, който понижава лошия холестерол. Научете повече за японската фалопия и прочетете пълното описание...

Описание

Японска фалопия 

 

Име на растението:

Японска фалопия

Латинско наименование:  

Fallopia japonica

Използваема част: 

Младите стъбла на растението, корените

Други наименования: 

„huzhang“, „itadori“.

Обща характеристика и история: 

Японската фалопия е цъфтящо растение от семейство Лападови. Разпознава се като храст, който достига височина 2-3 метра. Кухото му стъбло наподобява това на бамбук, листата му са яйцевидни, а цветовете му са бели или зелени, събрани в съцветия.

Внесено е в Европа от Азия като декоративно растение, но радостта не трае дълго, тъй като растението е изключително инвазивно - корените му са почти неразрушими. Днес то се среща често в Европа, главно покрай потоци, където измества естествената растителност и оказва отрицателно въздействие върху биоразнообразието. Заради инвазивността му засаждането на японска фалопия с каквато и да е цел е забранено в някои европейски страни.

Ситуацията е доста по-различна в Азия, където в традиционната медицина японската фалопия е със статут на божество.

Приложение в диетата и употреба: 

Въпреки че в дивата природа японската фалопия е истински проблем, тя е високо ценена в кулинарията и медицината. Младите стъбла на растението са годни за консумация и се смятат за специалитет, поради което растението често е наричано азиатска аспержа. 

То е отлично в комбинация с яйца (за приготвяне на яйчен омлет), може да се приготви по подобен начин като аспержите, а връхчетата му се използват за приготвяне на напитка. В рецепти може да се използва вместо ревен.

Приложение за медицински цели: 

Японската фалопия е отличен източник на витамини А и С, а също така съдържа калий, цинк, фосфор и манган. Известен е като най-чистият естествен източник на ресвератрол - антиоксидант, който понижава лошия холестерол, действа противовъзпалително, помага на имунната система да се бори с инфекциите и облекчава артрита.

  • Има положителен ефект върху когнитивните нарушения. Японската фалопия може да ни помогне при деменция и болестта на Алцхаймер. Благодарение на съдържанието си на ресвератрол има превантивен ефект върху невродегенеративните процеси, засягащи невронните пътища. 
  • Може да ни помогне при сърдечносъдови заболявания. Във Франция червеното вино се консумира в големи количества (червеното вино съдържа ресвератрол), което означава, че хората рядко страдат от сърдечносъдови заболявания. 
  • Понижава високото кръвно налягане. Ресвератролът може да намали съдържанието на мазнини в кръвта и да регулира кръвното налягане. Намалява сърдечното натоварване, стреса и понижава кръвното налягане, като по този начин намалява вероятността от развитие на инсулти и инфаркти.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития:

  • Японската фалопия ни помага да лекуваме стомашни проблеми като подуване на корема, запек, хронична болка и спазми.
  • Ресвератролът, който се съдържа в растението, действа и като слабително средство.
  • Небалансираното хранене често е причина за неправилното регулиране на нивата на инсулина и за повишаване на инсулиновата резистентност. Резултатът е диабет.
  • Добавянето на японска фалопия към диетата помага да се предотврати развитието на диабет.