Статии и енциклопедии

Домашна ябълка (Malus domestica)

Домашна ябълка (Malus domestica)

Домашна ябълка (Malus domestica)

Пиенето на ябълков сок е отлична превенция срещу болестта на Алцхаймер, а високото съдържание на фибри в ябълката предпазва и от развитието на болестта на Паркинсон. Научете повече за ябълковото дърво и прочетете пълното описание тук...

Описание

Домашна ябълка

Наименование на растението: 

Домашна ябълка

Латинско наименование:  

Malus domestica

Използваема част: 

Плодовете

Други наименования: 

/

Обща характеристика и история: 

Ябълковото дърво е широколистно плодно дърво, известно със сладкия си плод, наречен ябълка. Цъфти през пролетта, а цветовете са с характерен розов или бял цвят. Съществуват няколко вида ябълки (има 7 500 различни вида) - някои от тях са сладки, други - кисели. Различните сортове се отглеждат за различни цели. Ябълковите дървета са податливи на различни заболявания - от гъбични до бактериални инфекции.

През 2014 г. световното производство на ябълки достига 84,6 млн. тона, като 48 % от общото производство се пада на Китай.

Дървото произхожда от Азия, където неговият прародител, Malus sieversii, може да бъде открит и днес. В много култури плодът има митологично значение.

Ако познаваме историята на Троянската война, знаем, че всичко е започнало с една ябълка. Знаем и историята на Адам и Ева, които откъснали ябълката от забраненото дърво и така си заслужили Божието наказание.

Скандинавските богове дължат безсмъртието си на ябълките. Вълшебната ябълка от Самарканд била в състояние да излекува всички човешки болести.

Разбира се, съществуват много истории за този интересен плод. Но със сигурност всички знаем поговорката, че една ябълка на ден прогонва лекаря.

Приложение в диетата и употреба: 

Кой не познава ябълковия щрудел и ябълковия пай? Има много начини за приготвяне на ябълки. Те могат да се консумират сурови, да се превърнат в конфитюри, компоти, печени ябълки, ябълков чипс и са чудесни в комбинация с месо.

От тях може да се направи и ябълков сок, ябълков оцет, да се добавят към плодови смутита и т.н.

Приложение за медицински цели: 

Разбира се, ябълката не може да замени четката за зъби, но отхапването и дъвченето на ябълка стимулира отделянето на слюнка в устата и намалява кариеса.

Пиенето на ябълков сок е отлична превенция срещу болестта на Алцхаймер, а високото съдържание на фибри в ябълката предпазва и от развитието на болестта на Паркинсон.

Хората, които ядат поне една ябълка дневно, са с 28% по-малко застрашени от развитие на диабет, отколкото тези, които не ядат.

Разтворимите фибри в ябълките се свързват с мазнините в червата, което означава по-ниски нива на холестерола. Високият холестерол се свързва и с много сърдечносъдови заболявания.

Диетата с високо съдържание на фибри може да помогне за предотвратяване на камъни в жлъчката.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития: 

Много здравословни проблеми са свързани с наднорменото тегло, включително сърдечни заболявания, инсулт, високо кръвно налягане, диабет тип 2 и сънна апнея. За да се контролира теглото и да се подобри цялостното здраве, лекарите препоръчват диета, богата на фибри. Ябълките са идеални за това!