Лимон (Citrus × limon)
Бананите не са единственият начин да си набавим достатъчно калий в организма. В допълнение към витам..
Този уебсайт използва бисквитки, за удобство на потребителите и за предоставяне на съдържание. Някои от тях са нужни за правилното функциониране на сайта, а други не са задължителни. Повече информация
Динята съдържа 92% вода, което я прави чудесен начин за хидратиране. Високото съдържание на вода в плода осигурява усещане за ситост. Запознайте се с динята и прочетете пълното описание...
Описание
Наименование на растението:
Диня
Латинско наименование:
Citrullus lanatus
Използваема част:
Плод
Други наименования:
/
Обща характеристика и история:
Динята е цъфтящо растение от семейство Cucurbitaceae. Произхожда от Южна Африка и има данни, че е отглеждана в Древен Египет. Днес тя се отглежда в тропически и субтропически райони по целия свят. Разпознава се като голям, кръгъл плод с твърда, тъмнозелена кора, под която се намира сочна червена или розова сърцевина с множество черни семена. Месестата част може да се консумира сурова, но за да се консумира кората, динята трябва да се свари.
В Африка плодът е надежден източник на течност в суровите пустинни условия и при замърсяване на естествените водоизточници.
Смята се, че първите дини са се появили в Африка преди около 5000 години. През 2000 г. пр. н. е. те стават част от ежедневната диета в Древен Египет. Едно от доказателствата, че дините са били познати на древните египтяни, са йероглифите върху сградите в Древен Египет. Остатъци от дини са открити и в гробниците на царе, където те са били оставяни при починалите, за да им осигурят прехрана в задгробния живот.
Библията също споменава дините като храна за древните израилтяни, които по това време са били роби в Египет.
Приложение в диетата и употреба:
Динята има много приложения в кулинарията. Тъй като е изключително сочен плод, тя често се използва за приготвяне на сокове. От прясна диня се приготвят млечни шейкове, сред популярните рецепти, съдържащи диня, са конфитюри, мармалади и желета, а от нея често се приготвят пудинги, сладолед и мусове. Плодовите салати не правят изключение. Тя действа като сгъстител за други ястия.
Приложение за медицински цели:
Динята съдържа 92% вода, което я прави чудесен начин за хидратиране. Високото съдържание на вода в плода осигурява усещане за ситост, поради което се препоръчва консумацията на този плод дори по време на отслабване.
Сърдечните заболявания са една от водещите причини за смърт в света. Много от хранителните вещества в динята имат положителен ефект върху сърцето и кръвоносните ни съдове. Едно от тях е ликопенът, който понижава холестерола и кръвното налягане. Динята съдържа и цитрулин - аминокиселина, която може да повиши нивата на азотен оксид в организма. Азотният оксид помага на кръвоносните съдове да се разширят, което понижава кръвното налягане. Други витамини и минерали в динята също са полезни за здравето на сърцето ни. Това са основно витамините А, В6, С, магнезий и калий.
А знаете ли, че? Скорошни открития:
Ликопенът предпазва от оксидативно увреждане и възпаление. Той може също така да помогне за предотвратяване на свързаната с възрастта дегенерация на макулата.
Бананите не са единственият начин да си набавим достатъчно калий в организма. В допълнение към витам..
Клементините са източник на естествен фолат, така че редовната им консумация може да помогне за подд..
Понеделник - четвъртък 8.00 - 16.00 ч
Петък 8.00 - 14.00 ч
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.