Лавдан (Cistus)
Левданът е известен с високото си съдържание на антиоксиданти, които подпомагат имунната система...
Този уебсайт използва бисквитки, за удобство на потребителите и за предоставяне на съдържание. Някои от тях са нужни за правилното функциониране на сайта, а други не са задължителни. Повече информация
Чесънът е отличен природен антибиотик, който убива бактериите и потиска гъбичните заболявания.
Описание
Латинско наименование:
Allium sativum
Чесънът е подправъчно растение от семейството на лука. Той вирее по целия свят в топлите и умерените климатични зони. Близките роднини на чесъна са лукът, шалотът и празът. Използва се за кулинарни и медицински цели. Той има характерен вкус и аромат, който се проявява добре само при готвене. Първоначално чесънът се е използвал главно в кулинарията. Египтяните и израилтяните са го използвали в диетата си. Древните гърци и римляни са първите, които го консумират.
Чесънът е диафоретично, отхрачващо, спазмолитично, антисептично, бактериостатично, антимикотично, антивирусно, хипотензивно и противоглистно средство. Той е и отличен природен антибиотик, което означава, че убива бактериите, като същевременно има противогъбично действие. Богат е на калий, витамини В1 и В6, витамини С и К, ниацин и селен. Лечебните свойства на чесъна се дължат и на съдържащите се в него серни съединения. Въпреки че учените все още не са установили дали сготвеният чесън има същите лечебни свойства като суровия, той със сигурност е храна, която си струва да се добави към на различни ястия. Експертите препоръчват по една или две скилидки чесън на ден.
Чесънът има общо действие върху:
Ползи от консумацията на чесън при състояния като:
ХОЛЕСТЕРОЛ - Чесънът съдържа сулфиди, които спомагат за намаляване на лошия холестерол и имат благоприятен ефект върху кръвообращението и кръвта.
РАК - Смята се, че чесънът намалява образуването на ракови клетки. Изследванията показват, че чесънът предотвратява развитието на злокачествени тумори. В Китай, където заболеваемостта от рак на стомаха е най-висока, учените са установили, че редовната консумация на чесън значително намалява вероятността от поява на рак.
СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ - Чесънът понижава нивата на холестерола в кръвта, което от своя страна спомага за предотвратяване на инфаркти и сърдечни заболявания.
ИМУННА СИСТЕМА - Чесънът убива бактериите и възпрепятства образуването на гъбички. Обикновено това са кръвни микроорганизми, които отслабват имунната ни система. Препоръчва се и при проблеми с кандида.
КАШЛИЦА И НАСТИНКА - Чесънът насърчава изпотяването, облекчава кашлицата и лекува инфекции на дихателните пътища.
ХРАНОСМИЛАТЕЛЕН ТРАКТ - Консумацията на чесън помага за успокояване на възпалението на стомашно-чревния тракт и убива чревните паразити.
Чеснови препарати
Консумация на чесън
Чесънът се използва най-често в кулинарията и се добавя за овкусяване на ястия или като подправка.
Чесънът има характерна миризма и остър вкус, който може да остави неприятна миризма при консумация. Тя може да се премахне, като се изпие чаша мляко, изяде ябълка, добави магданоз или се сдъвче подправката карамфил.
Левданът е известен с високото си съдържание на антиоксиданти, които подпомагат имунната система...
Веществата в растението засилват кръвообращението в мозъка и сърцето, като спомагат за по-бързото из..
Понеделник - четвъртък 8.00 - 16.00 ч
Петък 8.00 - 14.00 ч
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.