Статии и енциклопедии

Чесън (Allium sativum)

Чесън (Allium sativum)

Чесън (Allium sativum)

Чесънът е отличен природен антибиотик, който убива бактериите и потиска гъбичните заболявания.

Описание

Чесън


Латинско наименование:

Allium sativum

 

Чесънът е подправъчно растение от семейството на лука. Той вирее по целия свят в топлите и умерените климатични зони. Близките роднини на чесъна са лукът, шалотът и празът. Използва се за кулинарни и медицински цели. Той има характерен вкус и аромат, който се проявява добре само при готвене. Първоначално чесънът се е използвал главно в кулинарията. Египтяните и израилтяните са го използвали в диетата си. Древните гърци и римляни са първите, които го консумират.

 

Чесънът е диафоретично, отхрачващо, спазмолитично, антисептично, бактериостатично, антимикотично, антивирусно, хипотензивно и противоглистно средство. Той е и отличен природен антибиотик, което означава, че убива бактериите, като същевременно има противогъбично действие. Богат е на калий, витамини В1 и В6, витамини С и К, ниацин и селен. Лечебните свойства на чесъна се дължат и на съдържащите се в него серни съединения. Въпреки че учените все още не са установили дали сготвеният чесън има същите лечебни свойства като суровия, той със сигурност е храна, която си струва да се добави към на различни ястия. Експертите препоръчват по една или две скилидки чесън на ден.


Чесънът има общо действие върху:

  • понижаването на холестерола,
  • понижаването на кръвното налягане,
  • разреждането на кръвта,
  • намаляването на риска от образуване на кръвни съсиреци,
  • има антибактериално и противогъбично действие.

 

Ползи от консумацията на чесън при състояния като:

ХОЛЕСТЕРОЛ - Чесънът съдържа сулфиди, които спомагат за намаляване на лошия холестерол и имат благоприятен ефект върху кръвообращението и кръвта.

РАК - Смята се, че чесънът намалява образуването на ракови клетки. Изследванията показват, че чесънът предотвратява развитието на злокачествени тумори. В Китай, където заболеваемостта от рак на стомаха е най-висока, учените са установили, че редовната консумация на чесън значително намалява вероятността от поява на рак.

СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ - Чесънът понижава нивата на холестерола в кръвта, което от своя страна спомага за предотвратяване на инфаркти и сърдечни заболявания.

ИМУННА СИСТЕМА - Чесънът убива бактериите и възпрепятства образуването на гъбички. Обикновено това са кръвни микроорганизми, които отслабват имунната ни система. Препоръчва се и при проблеми с кандида.

КАШЛИЦА И НАСТИНКА - Чесънът насърчава изпотяването, облекчава кашлицата и лекува инфекции на дихателните пътища.

ХРАНОСМИЛАТЕЛЕН ТРАКТ - Консумацията на чесън помага за успокояване на възпалението на стомашно-чревния тракт и убива чревните паразити.

 

Чеснови препарати

  • РАЗСТРОЙСТВО или ЗАПЕК - Изстискайте сока от три или четири скилидки чесън в чаша ябълков оцет и изпийте.
    ПАРАЗИТИ - Нарежете на ситно и смачкайте три-четири скилидки чесън и ги добавете към чаша вода. Оставете за една нощ и изпийте тази вода сутринта на гладно. Лечението трябва да продължи поне седем дни.
    ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР И КАМЪНИ В ПИКОЧНИТЕ ПЪТИЩА - Добавете три-четири скилидки ситно нарязан чесън към половин литър бяло вино, варете 15 минути (от момента на кипването), прецедете и оставете настрана. Пийте по една чаша от тази топла напитка всяка вечер преди лягане.
    НАСТИНКА - Насладете се на чеснов сироп, който се приготвя, като се нарязва на ситно чесън и се смесва с мед в съотношение 1:1. Оставете за няколко дни, за да се смесят съставките. Консумирайте с лъжица.
    ВЕНЦИ - Добавете няколко скилидки чесън към винен оцет и оставете да престои няколко дни. Ежедневно изплаквайте устата си с получената смес.
    СРЕЩУ ЗАПУШЕНИ ВЕНИ - Нарежете 5 лимона и стрийте 30 скилидки чесън, разбъркайте и оставете за една нощ. На следващия ден залейте с 1 литър вода, оставете да заври, охладете и налейте в бутилки. Консумирайте по 50 мл преди или след хранене в продължение на 3 седмици.
     

 

Консумация на чесън

Чесънът се използва най-често в кулинарията и се добавя за овкусяване на ястия или като подправка.

Чесънът има характерна миризма и остър вкус, който може да остави неприятна миризма при консумация. Тя може да се премахне, като се изпие чаша мляко, изяде ябълка, добави магданоз или се сдъвче подправката карамфил.