Жълта тинтява (Gentiana lutea)
Тинтявата се смята за кралица на горчивите билки, тъй като горчивият ѝ вкус се усеща дори когато е р..
Този уебсайт използва бисквитки, за удобство на потребителите и за предоставяне на съдържание. Някои от тях са нужни за правилното функциониране на сайта, а други не са задължителни. Повече информация
Доказано е, че цикорията стимулира храносмилателната система (подхранвайки чревната флора) и подобрява усвояването на хранителните вещества. Научете повече за цикорията и прочетете пълното описание ...
Описание
Латинско наименование:
Cichorium intybus L.
Използваема част:
Корена, младите листа, цветовете
Други наименования:
Синя жлъчка, синя млечка.
Обща характеристика и история:
Цикорията е средиземноморско растение, което вирее в широк спектър от условия и често се среща покрай пътищата в Европа, откъдето произхожда.
Тя е лечебно и фуражно растение от подсемейство Cichoriaceae и е близък роднина на ендивията и радикиото.
Разпознава се по характерните яркосини (понякога розови или бели) цветове, които цъфтят от юни до септември, като се отварят сутрин и се затварят следобед.
През XVIII в. Фридрих Велики поръчва на пекари да намерят по-евтин заместител на кафето за пруската армия. Изведнъж в страната са създадени повече от 20 пекарни, които превръщат коренището на цикорията в заместител на кафето.
Приложение в диетата и употреба:
Листата на цикорията се използват в много култури по начин, подобен на този на спанака. Смлян на прах, коренът от цикория е отличен заместител на кафето.
Италианците го наричат Puntarelle и го използват по начин, подобен на този на глухарчето.
Цикорията се използва в салати, може да се пече, да се добавя към сосове или бързо да се бланшира и да се сервира с варени картофи. Тя е отлична и в комбинация с паста.
Растението е отличен източник на витамини и минерали, включително цинк, магнезий, манган, калций, фолиева киселина и калий, както и на витамини А, В6, С, Е и К.
Приложение за медицински цели:
Въпреки че инулинът от корена на цикорията играе важна роля като заместител на мазнините в храните, той може също така да увеличи съдържанието на добавени фибри в храните и да спомогне за здравословното храносмилане.
В едно от публикуваните проучвания за използването на инулина от корени на цикория като пребиотик и фибри се обяснява, че почти 90 % от инулина преминава в дебелото черво, където се усвоява от наличните там бактерии.
Доказано е, че цикорията стимулира храносмилателната система (подхранва чревната флора, подпомага редовното изхождане и подобрява усвояването на хранителните вещества от организма). Тя стимулира жизненоважните органи да отделят жлъчка и да произвеждат урина.
Притежава противовъзпалителни свойства - потвърдена е ефективността му за намаляване на болката при артрит, остеоартрит и ревматизъм.
Тъй като съдържа инулин и олигофруктоза, тя насърчава здравословната загуба на тегло и намалява апетита.
А знаете ли, че? Скорошни открития:
Цикорията съдържа протеина адипонектин, който се използва за предотвратяване на диабет.
Тинтявата се смята за кралица на горчивите билки, тъй като горчивият ѝ вкус се усеща дори когато е р..
Grenčina je bila prvič uporabljena v 1700-ih letih kot zdravilo za prebavne motnje, danes pa ima zel..
Понеделник - четвъртък 8.00 - 16.00 ч
Петък 8.00 - 14.00 ч
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.