Статии и енциклопедии

Чиа (Salvia hispanica)

Чиа (Salvia hispanica)

Чиа (Salvia hispanica)

Изследователи от Мексико са установили, че семената от чиа са богати на антиоксиданти, които могат да спрат до 70% от свободните радикали. Антиоксидантите ускоряват възстановяването на кожата и предотвратяват по-нататъшни увреждания. Научете повече за чиа семената и прочетете пълното описание ...

Описание

Чиа

Латинско наименование:

Salvia hispanica

Използваема част:

Семената

Други наименования:

Чия, chia

 

Обща характеристика и история:

Чиа е растение, което достига височина един метър. То има дълги листа и бели или лилави цветове. Малките му семена с овална форма са особено важни за медицински цели.

Отглежда се в Мексико, Парагвай, Боливия, Аржентина, Еквадор, Австралия и Гватемала.

Семената от чиа имат богата история в диетата на маите. Те не само са били използвани като основна храна в диетата им, но и са били принасяни в дар на техните богове заедно с царевицата, боба и амаранта. Използвали са ги и като валута за плащане на данъци.

Когато испанските конкистадори идват в Америка, те забраняват употребата на много растения, включително и на чиа. Въпреки забраната много хора я използвали тайно.

Семената са изключително популярни в Мексико, където от древни времена се използват за приготвяне на освежаваща напитка, наречена »chia fresca«, която съдържа вода, лимонов сок, мед и семена от чиа.

 

Приложение в диетата и употреба:

Семената често се използват като добавка към храни като кисело мляко, а също така са популярни в смутита.

Могат да се консумират самостоятелно, като закуска, да се добавят към вода, сок или чай, а когато придобият желатинова текстура, да се добавят към сосове или дресинги за салати.

Те могат да се използват като заместител на яйцата в някои рецепти.

С тях може да се направи конфитюр или желе, да се поръсят овесените ядки, да се добавят към маринати за месо, да се смесят в яхнии, картофени салати или паста.

Подходящи са и за приготвяне на вкусни и здравословни десерти.

 

Приложение за медицински цели:

Семената от чиа съдържат много фибри, които могат да ни помогнат да отслабнем. Те ни дават усещане за ситост и следователно могат да помогнат за намаляване на теглото. Повишеният прием на фибри също така помага за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола и се свързва с намален риск от развитие на диабет.

Диетата с достатъчно хранителни вещества предотвратява запека и подпомага нормалното функциониране на храносмилателния тракт. Редовното движение на червата е от съществено значение за изхвърлянето на токсините от организма.

Омега-3 мазнините намаляват риска от тромбоза и аритмия, които могат да доведат до инфаркт.

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Изследователи от Мексико са установили, че семената от чиа са богати на антиоксиданти, които могат да спрат до 70% от свободните радикали. Антиоксидантите ускоряват възстановяването на кожата и предотвратяват по-нататъшни увреждания, като същевременно предотвратяват преждевременното стареене на кожата, дължащо се на увреждане от свободните радикали.

Съдържанието на калций и фосфор в семената от чиа ги прави отлична храна за зъбите, като предотвратява образуването на зъбен камък и лошия дъх.