Бъз (Sambucus)
Плодовете на черния бъз съдържат фибри, които могат да помогнат за облекчаване на запека, намаляване..
Този уебсайт използва бисквитки, за удобство на потребителите и за предоставяне на съдържание. Някои от тях са нужни за правилното функциониране на сайта, а други не са задължителни. Повече информация
Броколите са истинска хранителна електроцентрала - те са богати на фитохимикали и антиоксиданти, съдържат повече витамин С от портокалите, над 200 мг калий само в половин чаша броколи, необичайно силна комбинация от витамини А и К и значително количество протеини. Запознайте се с броколито и прочетете пълното описание...
Описание
Латинско наименование:
Brassica oleracea var. Italica
Използваема част:
Всички части на растението
Други наименования:
/
Обща характеристика и история:
Броколите са ядивно зелено растение от семейство Зелеви. Думата броколи идва от италианската дума broccolo, която означава "зелево цвете". Разпознава се по голямата зелена глава, обградена от листа. То е много подобно на карфиола.
За пръв път се споменава във Франция през 1560 г. През XVI в. е култивирано в Италия и Франция, а през 20-те години на XX в. започва да се отглежда с търговска цел в САЩ.
Съществува и кръстоска между броколи и карфиол, наречена романеско. Той започва да се отглежда в Европа след 1988 г. Прилича на карфиол, но на вкус е като броколи.
Заради многото начини, по които може да се приготви, както и заради всички ползи за здравето, употребата на броколи се е увеличила три пъти през последните 30 години.
Приложение в диетата и употреба:
Броколи може да се използва по много различни начини. Може да се консумира сурово в пикантна салата със зехтин, лют червен пипер и чесън. Може да се приготвят и на пара и да се подправя. Отлично е в комбинация с паста, към която се добавя здравословното сирене фета. От него може да се приготви вкусен сос, който подхожда на много ястия.
Можете да си направите и апетитно и здравословно смути, като добавите една ябълка, един банан, няколко капки лимонов сок и парче авокадо. То е чудесно с боровинки.
Приложение за медицински цели:
Броколите стимулират имунната система и предпазват от рак. То е богато на разтворими фибри, които помагат за намаляване на нивата на лошия холестерол в кръвта. Намалява и предотвратява алергичните реакции и възпаленията и съдържа големи количества омега-3 мастни киселини.
То е с високо съдържание на калций и витамин К, които са много важни за поддържане на здрави кости и предотвратяване на остеопороза.
То е богат източник на въглехидрати и протеини, които подпомагат храносмилането - предотвратяват запека, поддържат ниски нива на кръвната захар и предотвратяват преяждането, като ни карат да се чувстваме сити.
А знаете ли, че? Скорошни открития:
Броколите са истинска хранителна електроцентрала - те са богати на фитохимикали и антиоксиданти, съдържат повече витамин С от портокалите, над 200 мг калий само в половин чаша броколи, необичайно силна комбинация от витамини А и К и значително количество протеини.
Фитохимикалите в броколите детоксикират организма. Особено мощни са кълновете от броколи.
Вероятно сте чували, че морковите са полезни за очите, защото съдържат лутеин. Антиоксидантът в броколите, наречен зеаксантин, действа по подобен начин на лутеина. И двата антиоксиданта предпазват очите ни от макулна дегенерация и катаракта. Ето защо редовната консумация на броколи може да помогне за предотвратяване на тези заболявания.
Плодовете на черния бъз съдържат фибри, които могат да помогнат за облекчаване на запека, намаляване..
Едно от големите предимства на плодовете от хвойна са техните антисептични свойства, които премахват..
Понеделник - четвъртък 8.00 - 16.00 ч
Петък 8.00 - 14.00 ч
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.