Статии и енциклопедии

Босилек (Ocimum basilicum)

Босилек (Ocimum basilicum)

Босилек (Ocimum basilicum)

Евгенолът, съдържащ се в босилека, е известен със своето противовъзпалително действие. Той е ценно средство за облекчаване на симптомите при хора, при които често се наблюдават възпалителни процеси. Научете повече за босилека и прочетете пълното описание ...

Описание

Босилек 

Латинско наименование:

Ocimum basilicum

Използваема част:

Цялото растение

Други наименования:

„Царска билка“

 

Обща характеристика и история:

Босилекът произхожда от Иран, Индия и други тропически райони на Азия. Той е едногодишно храстовидно растение, чиито листа и семена са изключително популярни за медицински цели. Височината му достига до 100 см. Листата са от светлозелени до тъмнозелени и лилави, гладки и копринени, а цветовете са доста големи, бели или лилави.

Европейският "сладък босилек" има сладникав вкус, напомнящ на анасон.

Познат е още от времето на египтяните, които са го използвали при религиозни церемонии. Използван е и като съставка на мумифициращи балсами.

През Средновековието се е смятало, че има магически свойства и се е използвал като защита срещу базилиска - чудовище, което приличало на отровна змия.

В Европа е пренесен от гърците и римляните.

 

Приложение в диетата и употреба: 

Дори ако в кухнята има само няколко подправки, босилекът със сигурност ще бъде една от тях. Комбинацията му с розмарин и мащерка често се използва в ястия с месо, риба, зеленчуци, сирене, супи и яйца, а също така е основна съставка на сос, наречен песто, който освен босилек съдържа още кедрови ядки и сирене пармезан.

Той може да се добави към доматен сос за паста, да се направи салата с босилек, моцарела и домати или да се добави нарязан босилек към разтопено масло, с което се поливат пържоли.

 

Приложение за медицински цели: 

Босилекът съдържа голямо количество флавоноиди, които се класифицират като антиоксиданти. Той съдържа и съставки, които имат противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Той е с ниско съдържание на калории и нулево съдържание на холестерол и е отличен източник на витамини и минерали, необходими за оптимално здраве.

Съдържа изключително високи нива на бета каротин, витамин А, криптоксантин, лутеин и зеаксантин. Тези съединения действат като уловители на свободните радикали, които играят роля в процеса на стареене и различни болестни процеси.

Листата на босилека са отличен източник на желязо, което е съставна част на хемоглобина в червените кръвни клетки.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития:

При последните проучвания е установено, че босилекът намалява отрицателното въздействие на бактериите.

Доказано е, че растението е ефективно при лечението на туберкулоза и различни респираторни заболявания и в момента се използва при разработването на лекарство за туберкулоза.

Проведени са и изследвания, които потвърждават ефекта на босилека за намаляване на захарта и свободните радикали в организма, което би могло да се използва при лечението на диабет.

Евгенолът, съдържащ се в босилека, е известен със своето противовъзпалително действие. Той е ценно средство за облекчаване на симптомите при хора, които често изпитват възпалителни процеси.