Статии и енциклопедии

Авокадо (Persea americana)

Авокадо (Persea americana)

Авокадо (Persea americana)

Авокадото съдържа 20 различни витамини и минерали, включително калий, който помага за контролиране на кръвното налягане, лутеин, който е полезен за очите, и фолиева киселина, която е от съществено значение за регенерацията на клетките. Научете повече за авокадото и прочетете пълното описание ...

Описание

Авокадо 

Латинско наименование:

Persea americana

Използваема част:

Плод

Други наименования:

Alligator pear (Алигаторска круша), Butter pear (Маслена круша), Vegetable butter (Маслен зеленчук)

 

Обща характеристика и история: 

Авокадото произхожда от Северна и Южна Америка. Това е широколистно дърво, което може да достигне височина до 20 метра и диаметър на ствола до 60 сантиметра. То има елипсовидни листа и малки цветове. Плодът е месест, със семена и зеленикава, тънка обвивка. Вкусът му е ядков.

Изследователите смятат, че авокадото е започнало да се култивира преди около 5000 години.

Мартин Фернандес де Енсисо (1470 - 1528 г.) е първият европеец, който споменава авокадото в книга, написана през 1519 г.

 

Приложение в диетата и употреба: 

Авокадото е истинска хранителна находка. То може да се консумира за закуска, обяд или вечеря, а може да се използва и за десерт.

Може да се добави към плодови смутита, да се направи на салата, да се консумира сурово, пълнено и т.н.

Известно е и като съставка в популярния мексикански сос гуакамоле.

Лесен и вкусен сок от авокадо може да се приготви, като сърцевината на едно авокадо се смачка в блендер, добави се чаша студено мляко и лъжица мед.

 

Приложение за медицински цели: 

Авокадото съдържа цели 20 различни витамини и минерали, включително калий, който помага за контролиране на кръвното налягане, лутеин, който е полезен за очите, и фолиева киселина, която е от съществено значение за възстановяването на клетките. То е източник на витамини от група В, които ни помагат в борбата с инфекциите.

Фибрите в авокадото ни дават усещане за ситост, така че консумацията на авокадо е чудесна подкрепа за здравословно отслабване.

Здравословните мастни киселини в авокадото понижават лошия холестерол.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Скорошни проучвания анализираха влиянието на консумацията на авокадо върху хранителните навици. Участниците в изследването, които са консумирали авокадо през последните 24 часа, са усвоили повече фибри, калий и витамини К и Е, отколкото тези, които не са консумирали.

Повечето изследователи са съгласни, че високите нива на мононенаситени мастни киселини в авокадото (особено олеиновата киселина) играят важна роля за поддържането на здрава сърдечносъдова система. Почти 15 от 22 грама мазнини в купичка авокадо са мононенаситени мастни киселини.

Други проучвания също разглеждат ефекта от консумацията на авокадо върху нивата на мазнините в кръвта, видовете мазнини в кръвта и развитието на сърдечни заболявания. Резултатите от проучването показват, че авокадото е полезно за регулиране на нивата на мазнините в кръвта и за предотвратяване на развитието на сърдечносъдови заболявания. За тази цел е необходимо да се консумира поне една купичка авокадо няколко пъти седмично.

Много проучвания показват, че консумацията на авокадо оказва влияние върху чувството за ситост и удовлетвореност след хранене. Участниците в проучването също така са показали намаляване на ITM (индекса на телесната маса) след шестседмична консумация на авокадо.