Ананас (Ananas comosus)
По-нови проучвания са установили, че ананасът помага за укрепване на организма, като същевременно го..
Този уебсайт използва бисквитки, за удобство на потребителите и за предоставяне на съдържание. Някои от тях са нужни за правилното функциониране на сайта, а други не са задължителни. Повече информация
Авокадото съдържа 20 различни витамини и минерали, включително калий, който помага за контролиране на кръвното налягане, лутеин, който е полезен за очите, и фолиева киселина, която е от съществено значение за регенерацията на клетките. Научете повече за авокадото и прочетете пълното описание ...
Описание
Латинско наименование:
Persea americana
Използваема част:
Плод
Други наименования:
Alligator pear (Алигаторска круша), Butter pear (Маслена круша), Vegetable butter (Маслен зеленчук)
Обща характеристика и история:
Авокадото произхожда от Северна и Южна Америка. Това е широколистно дърво, което може да достигне височина до 20 метра и диаметър на ствола до 60 сантиметра. То има елипсовидни листа и малки цветове. Плодът е месест, със семена и зеленикава, тънка обвивка. Вкусът му е ядков.
Изследователите смятат, че авокадото е започнало да се култивира преди около 5000 години.
Мартин Фернандес де Енсисо (1470 - 1528 г.) е първият европеец, който споменава авокадото в книга, написана през 1519 г.
Приложение в диетата и употреба:
Авокадото е истинска хранителна находка. То може да се консумира за закуска, обяд или вечеря, а може да се използва и за десерт.
Може да се добави към плодови смутита, да се направи на салата, да се консумира сурово, пълнено и т.н.
Известно е и като съставка в популярния мексикански сос гуакамоле.
Лесен и вкусен сок от авокадо може да се приготви, като сърцевината на едно авокадо се смачка в блендер, добави се чаша студено мляко и лъжица мед.
Приложение за медицински цели:
Авокадото съдържа цели 20 различни витамини и минерали, включително калий, който помага за контролиране на кръвното налягане, лутеин, който е полезен за очите, и фолиева киселина, която е от съществено значение за възстановяването на клетките. То е източник на витамини от група В, които ни помагат в борбата с инфекциите.
Фибрите в авокадото ни дават усещане за ситост, така че консумацията на авокадо е чудесна подкрепа за здравословно отслабване.
Здравословните мастни киселини в авокадото понижават лошия холестерол.
А знаете ли, че? Скорошни открития:
Скорошни проучвания анализираха влиянието на консумацията на авокадо върху хранителните навици. Участниците в изследването, които са консумирали авокадо през последните 24 часа, са усвоили повече фибри, калий и витамини К и Е, отколкото тези, които не са консумирали.
Повечето изследователи са съгласни, че високите нива на мононенаситени мастни киселини в авокадото (особено олеиновата киселина) играят важна роля за поддържането на здрава сърдечносъдова система. Почти 15 от 22 грама мазнини в купичка авокадо са мононенаситени мастни киселини.
Други проучвания също разглеждат ефекта от консумацията на авокадо върху нивата на мазнините в кръвта, видовете мазнини в кръвта и развитието на сърдечни заболявания. Резултатите от проучването показват, че авокадото е полезно за регулиране на нивата на мазнините в кръвта и за предотвратяване на развитието на сърдечносъдови заболявания. За тази цел е необходимо да се консумира поне една купичка авокадо няколко пъти седмично.
Много проучвания показват, че консумацията на авокадо оказва влияние върху чувството за ситост и удовлетвореност след хранене. Участниците в проучването също така са показали намаляване на ITM (индекса на телесната маса) след шестседмична консумация на авокадо.
По-нови проучвания са установили, че ананасът помага за укрепване на организма, като същевременно го..
Вие също ли сте фенове на мангото? Ако не, трябва да преосмислите хранителните си навици, тъй като е..
Понеделник - четвъртък 8.00 - 16.00 ч
Петък 8.00 - 14.00 ч
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.