Статии и енциклопедии

Агаве (Agave)

Агаве (Agave)

Агаве (Agave)

Сиропът от агаве е чудесна алтернатива на меда, кленовия сироп, фурмите, захарта и други подсладители. Научете повече за агавето и прочетете пълното описание...

Описание

Агаве


Латинско наименование:

Agave


Използваема част:

Сокът от листата


Други имена:
/


Общо описание и история:

Агавето е кактусоподобно растение, което произхожда от Мексико. Това е същото растение, от което се произвежда текилата. Известно е със своя сироп, който е по-сладък от меда, макар и по-малко вискозен, и съдържа големи количества желязо, калций, калий и магнезий.

Подсладителят, който обикновено се продава като нектар от агаве, всъщност е сироп от агаве, който има малко общо с традиционния подсладител, приготвян в миналото в Мексико, въпреки че се твърди, че в днешно време производственият процес е същият. Растението първо се нарязва и изстисква, за да се извлече захарният сок. Въпреки че този сок е с високо съдържание на захар, той съдържа и фруктани, които са много подобни на фибрите и се свързват с благоприятно въздействие върху метаболизма. След като се преработят в сироп, фруктаните се извличат и разграждат до фруктоза чрез излагане на сока на топлина и/или ензими.


Приложение в диетата и употреба:

Сиропът от агаве не е съставен от глюкоза, а от фруктоза, така че се усвоява по-лесно от организма, изисква по-малко инсулин за разграждането му и се абсорбира по-бавно в кръвта. Той има много нисък гликемичен индекс (ГИ), което го прави особено подходящ за хора с висока чувствителност към захарта. Той е отлична алтернатива на меда, кленовия сироп, фурмите, захарта и други подсладители.

Изключително популярен е в кулинарията, особено в десерти, като допълнение към плодови салати и като вкусна добавка към много деликатеси.


Приложение за медицински цели:

Сиропът от агаве предотвратява инфекциите на раните и подпомага заздравяването им, а също така действа като дезинфектант, като предотвратява развитието на плесени и вредни бактерии.

Привържениците на нектара от агаве твърдят, че този подсладител е по-здравословен избор за диабетиците от захарта или меда поради ниския си гликемичен индекс.

Освен това агавето:

  • Действа противовъзпалително.
  • Укрепва имунната система.
  • Помага при белодробни заболявания.
  • Облекчава чернодробните проблеми.
  • Действа благоприятно при остеопороза.
  • Стимулира храносмилателната система.
  • Понижава нивата на холестерола в кръвта.
  • Има диуретични свойства.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Изследванията показват, че агавето може да помогне при ишиас и зъбобол и се смята, че помага за извеждането на токсините от организма.