Акай бери (Euterpe oleracea)
Последните изследвания потвърждават ефекта на акай бери върху забавянето на процеса на стареене, кое..
Този уебсайт използва бисквитки, за удобство на потребителите и за предоставяне на съдържание. Някои от тях са нужни за правилното функциониране на сайта, а други не са задължителни. Повече информация
Каму каму може да ни помогне в борбата с депресията и тревожността. Той съдържа и антиоксиданти, които предпазват клетките ни от стареене. Помага за изграждането на костите и зъбите и подобрява цялостното ни здраве. Научете повече за каму каму и прочетете пълното описание...
Описание
Латинско наименование:
Myrciaria dubia
Използваема част:
Плодовете
Други наименования:
/
Обща характеристика и история:
Каму каму е нискорастящ храст, който се среща в дъждовните гори по поречието на Амазонка. Плодът е с големината на лимон и е лилавочервен на цвят, а вътрешността му е с жълта пулпа. Той съдържа повече витамин С от всеки друг плод в света.
От дълги години е познат на индианците като изключително питателен източник на храна, богат на фитохимикали. Те го използват като източник на храна, за облекчаване на болката, лечение на инфекции и насърчаване на дълголетието. От кората на храста се правят и компреси за лечение на рани и ревматизъм.
Хората, живеещи по поречието на Амазонка, го използват като тоник за коса, за да възстановят увредените краища на косата.
През 1950 г. Министерството на здравеопазването в Перу извършва първия хранителен анализ на този интересен плод, който разкрива високото му съдържание на витамин С. Така почти за една нощ Каму-каму се превръща в незаменим плод в международен мащаб.
В началото на 90-те години на миналия век каму- каму започва да се произвежда масово. Един от първите разсадници се намира близо до магистралата Манаус-Итакоатиара в Бразилия.
През 1996 г. перуанското правителство стартира природосъобразен проект, в рамките на който се засажда разсад от каму-каму, за да се повишат доходите на местното население и да се намали бедността.
Приложение в диетата и употреба:
Пресният каму каму има леко кисел вкус. Плодовете могат да се консумират пресни, да се изцеждат на сок или да се правят на сладолед. В Япония се използва като ароматизатор за популярни бонбони.
Прахът от плодовете каму каму може да се добавя към вода или сокове, както и към вкусни плодови или зеленчукови смутита.
Приложение за медицински цели:
Каму каму може да ни помогне в борбата с депресията и тревожността. Той съдържа и антиоксиданти, които предпазват клетките ни от стареене. Помага за изграждането на костите и зъбите и подобрява цялостното ни здраве.
Съдържа калий, който увеличава образуването на клетки, подобрява функцията на бъбреците и здравето на сърцето. Освен това стимулира мускулната активност и подпомага здравето на нервната система.
А знаете ли, че? Скорошни открития:
Витамин С е противовъзпалителен, така че каму каму може да помогне за блокиране на възпалението, което може да доведе до развитието на много заболявания. Той е отлична защита срещу рак, тъй като съдържа много антиоксиданти, които се борят със свободните радикали в организма.
Благодарение на всестранната си подкрепа за нервната система, той може да ни помогне да поддържаме здраво зрение и да предотвратим развитието на дегенеративни заболявания.
Каму каму е втората по важност храна, която може да се използва за подобряване на настроението. Тя дори може да ни помогне да спрем приема на антидепресанти.
Последните изследвания потвърждават ефекта на акай бери върху забавянето на процеса на стареене, кое..
Маслото от черен кимион е отлично средство за борба със затлъстяването и подпомага здравословната фу..
Понеделник - четвъртък 8.00 - 16.00 ч
Петък 8.00 - 14.00 ч
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.