Статии и енциклопедии

Просо (Panicum miliaceum)

Просо (Panicum miliaceum)

Просо (Panicum miliaceum)

Просото е богат източник на магнезий - важен минерал за понижаване на кръвното налягане и намаляване на риска от инфаркт (инсулт), особено в случай на атеросклероза. Научете повече за просото и прочетете пълното описание...

Описание

Просо 

Латинско наименование:  

Panicum miliaceum

Използваема част: 

Зърната

Други наименования: 

/

 

Обща характеристика и история:  

Просото е вид растение от семейство Житни. Произходът му и мястото на първоначалното му отглеждане не са известни. Растението е добре адаптирано към различни климатични условия и вирее в широк спектър от почвени типове. То има изключително кратък вегетационен период и не се нуждае от много вода. Това е отлична култура, която може да се отглежда дори в сухи местности. Растението достига височина от един метър, а семената са с размер около 2-3 милиметра и могат да бъдат жълти, кафяви или оранжево-червеникави на цвят.

То е било познато още през каменната и бронзовата епоха. Твърди се, че през III хилядолетие в Малхата на Йоци са открити зърна просо, което показва ранната му употреба. В миналото просото е символизирало плодородието, откъдето идва и обичаят булката да слага просо в обувките си непосредствено преди сватбата. Както днес обсипваме младоженците с ориз, така в миналото те са правили същото със зърна просо.

В останките от Нимруд (Ирак) изследователите също са открили доказателства за отглеждане на просо. Предполага се, че през IV и V в. просото се появява и в Грузия, откъдето употребата му се разпространява в Италия, Гърция и Иран.

 

Приложение в диетата и употреба: 

От просото често се приготвя просена каша, която е била често срещано и изключително популярно ястие в по-стари времена и се използва и до днес. Кашата е със сладък вкус и не съдържа глутен, което я прави подходяща за хора с целиакия.

Просената каша може да се добавио към супа. Съчетава се добре с боб, месо и картофи.

 

Приложение за медицински цели: 

Просото е една от най-добрите зърнени култури, които можете да добавите към диетата си, ако искате да защитите сърцето си. Просото е богат източник на магнезий, който е важен минерал за понижаване на кръвното налягане и намаляване на риска от инфаркт (инсулт), особено в случай на атеросклероза. То е и богат източник на калий, който поддържа ниско кръвно налягане, като действа съдоразширяващо.

Диабетът е заболяване, с което се сблъскват милиони хора по света. Просото е важна храна в много развиващи се страни, не на последно място защото намалява вероятността от диабет тип 2 благодарение на важното си съдържание на магнезий. Магнезият се счита за един от най-важните минерали за повишаване на ефективността на инсулиновите и глюкозните рецептори в организма, като по този начин предотвратява развитието на диабет.

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Последните проучвания показват, че фибрите са един от най-добрите и най-прости начини за предпазване от рак на гърдата при жените. Жените могат да намалят риска от развитие на рак на гърдата с повече от 50 %, като консумират повече от 30 грама фибри всеки ден. Просото също съдържа фибри.