Статии и енциклопедии

Портокал (Citrus × sinensis)

Портокал (Citrus × sinensis)

Портокал (Citrus × sinensis)

Плодовете са пълни с витамин С, който предпазва клетките, като неутрализира свободните радикали. Свободните радикали причиняват хронични заболявания като рак и сърдечни болести. Запознайте се с портокала и прочетете пълното му описание...

Описание

Портокал

Латинско наименование:  

Citrus × sinensis

Използваема част: 

Плода

Други наименования: 

/

 

Обща характеристика и история: 

Портокалът е плод от семейство Седефчеви . Дървото е наречено по същия начин като плода и често се нарича "портокалово дърво". Съществуват два вида портокали - сладки и горчиви. Той е хибрид между помело и мандарина. Цели 75 % от гените принадлежат на мандарината, а останалите 25 % - на помелото. Заради сладкия си плод дървото е широко разпространено в тропическия и субтропическия климат, а през последните няколко години си спечели титлата "най-често отглеждано плодово дърво". Към 2012 г. сладките портокали представляват около 70 % от производството на цитрусови плодове.

Портокалите произхождат от тропическия район на Азия. Римските завоевания, развитието на арабските търговски пътища и разпространението на исляма са допринесли значително за разширяването на отглеждането на портокали в Индия и източния бряг на Африка.

Преди 1920 г. портокалът е смятан за десертен плод. Широкото разпространение на пиенето на портокалов сок намалява честотата на консумация на сурови плодове, но значително увеличава употребата на портокали. Повишаването на цената и хранителната стойност на цитрусовите плодове също е от изключително значение. В миналото концентрираният портокалов сок е бил най-често продаваният сок.

 

Приложение в диетата и употреба: 

Портокалите могат да се консумират сурови. Те са особено популярни през зимата. Настърганата портокалова кора често се използва в десерти, но прясно изцеденият портокалов сок също е идеален през горещите летни месеци.

Етеричното портокалово масло се извлича от кората на горчивите портокали.


 

Приложение за медицински цели:  

Портокаловият сок може да помогне за предотвратяване на бъбречни заболявания. Редовното пиене на портокалов сок предотвратява бъбречни заболявания и намалява риска от камъни в бъбреците. Тъй като са пълни с разтворими фибри, портокалите могат да помогнат за понижаване на холестерола.

Портокалите са пълни с калий - минерален електролит, отговорен за добрата функция на сърцето. Когато съдържанието на калий е твърде ниско, могат да се появят аномалии в сърдечния ритъм, известни като аритмия.

Плодовете са пълни с витамин С, който предпазва клетките, като неутрализира свободните радикали. Свободните радикали причиняват хронични заболявания като рак и сърдечни болести.

Проучванията показват, че изобилието от полифеноли в портокалите предпазва от вирусни инфекции.

Те са пълни с фибри, които стимулират отделянето на храносмилателни сокове и облекчават запека.

Богати са на каротеноидни съединения, които се превръщат във витамин А и помагат за предотвратяване на макулната дегенерация.

Портокалите са богати на бета-каротин - мощен антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане. Бета-каротинът защитава кожата от свободните радикали и помага за предотвратяване на преждевременните признаци на стареене.

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Портокалите съдържат фитохимикали, които предпазват от рак.

Те са богати на лимоноиди, за които е доказано, че помагат в борбата с много видове рак, включително рак на кожата, белия дроб, гърдата, стомаха и дебелото черво.