Статии и енциклопедии

Папая (Carica papaya)

Папая (Carica papaya)

Папая (Carica papaya)

Веществата в папаята ефективно убиват чревните паразити, което може да помогне за избягване на по-нататъшни инфекции и усложнения, свързани с тях. Научете повече за папаята и прочетете пълното описание...

Описание

Папая 

Латинско наименование:  

Carica papaya

Използваема част: 

Плода

Други наименования: 

/

 

Обща характеристика и история: 

Папаята е южен плод от семейство Карикови. Тя е малко, слабо разклонено дърво, обикновено с едно стъбло. То може да достигне височина от 5 до 10 метра и има спираловидни листа, които растат на върха на дървото. Дължината на листата може да достигне от 50 до 70 сантиметра. Цветовете са 5-делни. Мъжките цветове имат тичинки, които се сливат с венчелистчетата, докато женските цветове са свободни и са съединени в основата. Цветовете са ароматни и се отварят през нощта. Плодът е голям, дълъг от 15 до 45 сантиметра и с диаметър от 15 до 30 сантиметра. Узрява, когато е мек (като зряло авокадо) и кората му става оранжева.

Латинското наименование Carica papaya е дадено на растението през 1753 г. от Линей, известен още като бащата на таксономията. Мексиканските индианци са наричали растението папая ambapaya.

Плодът вероятно произхожда от карибското крайбрежие на Централна Америка. През XVI и XVII в. папаята става любима на испанските и португалските изследователи.

 

Приложение в диетата и употреба: 

Узрелият плод на папаята може да се консумира суров, без кората и семената. Неузрелите зелени плодове могат да се варят и често се добавят към яхнии и салати. Зелената папая се използва традиционно в кухнята на Югоизточна Азия, както сурова, така и сготвена. В тайландската кухня папаята се използва за приготвяне на салати, а в индонезийската кухня варените млади листа и цветни пъпки, подправени с лют червен пипер, също се използват за приготвяне на салати.

Папаята има сравнително високо съдържание на пектин, който може да се използва за приготвяне на желе. В Бразилия неузрелите плодове се използват за приготвяне на сладкиши или консерви. В някои части на Азия от младите, задушени листа на папаята се приготвят като спанак.

Приложение за медицински цели: 

Консумацията на папая стимулира храносмилането. Тя съдържа папаин - храносмилателен ензим, който подобрява храносмилането, като разгражда протеините и прочиства храносмилателния тракт.

Папаята може да се използва и като стимулиращ фактор за здравословна загуба на тегло. Могат да се консумират за закуска или като леко междинно хапване.

Веществата в папаята ефективно убиват чревните паразити, което може да помогне да се избегнат по-нататъшни инфекции и усложнения, свързани с тях.

Плодът е често срещана съставка в различни продукти за грижа за кожата, включително маски, предназначени за третиране на кожата на лицето. Папаинът премахва мъртвите клетки и почиства кожата, а също така помага за заздравяване на изгаряния и облекчаване на проблеми, причинени от раздразнена кожа.

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Ензимите, съдържащи се в папаята, помагат за намаляване на възпаленията в различни части на тялото. Папаята може да се използва като маска за лечение на акне.