Статии и енциклопедии

Палмово масло (Elaeis)

Палмово масло (Elaeis)

Палмово масло (Elaeis)

Добавянето на палмово масло към храната на бременни жени и деца в развиващите се страни може да намали риска от дефицит на витамин А. Научете повече за палмовото масло и прочетете пълното описание...

Описание

Палмово масло 

Палмовото масло се извлича от:

Наименование на растението:

Маслена палма

Латинско наименование на растението:

Elaeis

Други наименования на маслото:

/

 

Общо описание на растението и производствения процес:

Маслената палма е род растения, който включва 8 различни вида палми. Те произхождат от Западна Африка и Южна Америка. Короната на маслената палма се състои от големи листа, които могат да достигнат дължина до 7 метра. Плодовете растат на гроздове и могат да се определят като костилкови плодове с месест мезокарп и твърдо семе.

Палмовото масло се извлича от семената на плодовете на маслената палма. То често се бърка с палмовото масло, което се произвежда чрез пресоване на сочната част на плода, а цветът му се дължи на високото съдържание на бета-каротин. По същия начин палмовото масло често се бърка с кокосовото масло, което се извлича от ядката на кокосовата палма. Разликите между тези масла са следните: червеното палмово масло съдържа 49% наситени мазнини, палмовото масло - 81%, а кокосовото масло - 86%.

Освен кокосовото масло, палмовото масло е една от малкото силно наситени растителни мазнини и е полутвърдо при стайна температура.

Употреба на маслото:

Тъй като по състав палмовото масло може да се сравни с кокосовото масло, употребите му са сходни. То има и лечебни свойства благодарение на съдържанието на витамини А и Е, които подхранват и овлажняват кожата, което го прави подходящо за суха, чувствителна и възпалена кожа. Съществуват и доказателства, че палмовото масло предотвратява недостига на витамин А. Добавянето на палмово масло към диетата на бременни жени и деца в развиващите се страни може да намали риска от развитие на недостиг на витамин А.

Интересно е, че може да консумираме палмово масло всяка седмица, без дори да го осъзнаваме. То се използва за приготвянето на сладолед, маргарин, майонеза и други храни.

 

Рецепти:

Палмовото масло може да се прилага директно върху засегнатите участъци от кожата. Червеното палмово масло се използва по-често в козметичните рецепти, главно заради отличителния си червен цвят.

А знаете ли, че? Скорошни открития: 

Палмовото масло съдържа както HDL, така и LDL холестерол. Въпреки че HDL е добрият холестерол, а LDL - лошият, палмовото масло може да създаде баланс в организма. Високите нива на LDL холестерола могат да увеличат риска от атеросклероза и следователно от инсулт и инфаркт. Като поддържаме здравословен баланс на холестерола, можем да си осигурим по-здрава сърдечносъдова система.

Токоферолите, форма на витамин Е, са естествени антиоксиданти, които могат да предотвратят развитието на рак, като неутрализират свободните радикали. Свободните радикали предизвикват мутация на здрави клетки в ракови клетки.