Статии и енциклопедии

Дулсе -  Palmaria palmata

Дулсе - Palmaria palmata

Дулсе - Palmaria palmata

В Ирландия водораслото дулсе се използва вместо тютюн за дъвчене и съдържа всички микроелементи, необходими за човешкото хранене. Научете повече за водораслото дулсе и прочетете пълната статия.

Описание

Дулсе -  Palmaria palmata


Кратко описание:

Водораслото дулсе, известно с научното си наименование Palmaria palmata, има широки, червени листа, които наподобяват кожа на външен вид. Дулсе съдържа огромно количество минерали, но отделните водорасли се различават по съдържанието на хранителни вещества в зависимост от средата, в която растат. Така че всичко зависи от географското им местоположение. Водораслите са важен източник на храна в продължение на повече от хиляда години. Те произхождат от северните брегове на най-големите океани и са достъпни в различни части на света. Водораслите се събират ръчно от местните жители по крайбрежието, изсушават се, пържат се, нарязват се или се смилат и се използват както за медицински, така и за кулинарни цели. 

В кулинарното изкуство дулсе често се среща в супи и салати, където се използва главно за овкусяване и много често като гарнитура към месо. В много отношения дулсе е подобно на морската трева, но съдържа повече фибри и протеини. 

 

Показания за употреба:
 

  • Проблеми с костите. Дулсе съдържа огромно количество минерали, включително калций, магнезий и желязо, които допринасят за минералната плътност на костите. Минералите спомагат за защитата на тъканите и ставите. Водораслото е идеален избор за тези, които са предразположени към остеопороза.
  • Високо кръвно налягане. Калият действа като вазодилататор, което означава, че спомага за намаляване на увреждането на стените на кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане. По-ниското кръвно налягане намалява риска от атеросклероза и коронарна болест на сърцето.
  • Проблеми със зрението. Дулсе съдържа големи количества витамин А, който може да помогне при проблеми със зрението. Витамин А действа като антиоксидант и предпазва свободните радикали от увреждане на тъканите в окото.
  • Лошо функционираща имунна система. Дулсе съдържа и много витамин С, който помага на организма да увеличи броя на белите кръвни клетки и участва в производството на колаген.

 

Препоръки за употреба:
Дулсе се предлага и като хранителна добавка. Тези, които я приемат от много години, препоръчват да се приемат малки дози, за да се извлекат всички ползи от нея.


Странични ефекти:
Единствената съставка в дулсе, която може да предизвика странични ефекти, е йодът, тъй като консумацията на големи количества йод нарушава функцията на щитовидната жлеза. Трябва да се спазва препоръчителната дневна доза, която зависи от конкретната хранителна добавка. 


Противопоказания:

Бременните и кърмещите жени и пациентите с проблеми с щитовидната жлеза трябва да избягват приема на морски водорасли.

Знаехте ли?

  • Водораслото дулсе се събира в Ирландия, по източното крайбрежие на Канада и в Мейн за производство на хранителни добавки. 
  • Прахът, приготвен от дулсе, се използва като подправка в кулинарията.
  • В Ирландия се използва вместо тютюн за дъвчене.
  • В пържен вид е отличен заместител на пържения бекон.
  • Съдържа всички микроелементи, които са от съществено значение за диетата на човека.
  • Съдържа повече витамини от спанака.
  • Не съдържа незаменимата аминокиселина, наречена триптофан.