Статии и енциклопедии

Овес (Avena sativa)

Овес (Avena sativa)

Овес (Avena sativa)

Овесът може да подобри чувствителността на организма към инсулина. Това е хормон, произвеждан от панкреаса и отговорен за много телесни функции. Една от функциите му е да превръща въглехидратите в енергия. Научете повече за овеса и прочетете пълното описание...

Описание

Овес 

Латинско наименование:  

Avena sativa

Използваема част: 

Семената

Други наименования: 

/

 

Обща характеристика и история: 

Овесът е вид зърнена култура, която се отглежда основно заради семената. Семената носят същото име като растението. Под формата на овесена каша или овесено брашно той е подходящ за консумация от човека, но едно от най-разпространените му приложения е в животновъдството, където се използва като храна за животни. Видовете, известни като култивиран овес, са произлезли от див овес. Той се събира главно през лятото, след което зърната се отделят от растенията и се обелват, за да се получат люспи. Производството на овес е особено важно в райони с хладно и влажно лято, тъй като растението е по-устойчиво на валежи от пшеницата, ръжта и ечемика. Овесът е едногодишна култура, която може да се засажда както през есента (за късна лятна реколта), така и през пролетта (за ранна есенна реколта).

Култивирането на растението започва преди около 2 000 години по време на бронзовата епоха в келтските и германските региони на Европа. Смята се, че то е възникнало от плевели в полетата с други култивирани зърнени култури, включително пшеница и ечемик.

Приложение в диетата и употреба: 

Овесът се използва за приготвяне на овесена каша и бисквити.

От него може да се направи компрес за груба кожа и кожни лезии.

Овесът може да се използва и за приготвяне на тинктура или масло, които се използват при приготвянето на много продукти за грижа за кожата.

 

Приложение за медицински цели: 

Овесът съдържа високо съдържание на антиоксиданти, които предпазват организма от свободните радикали и могат да забавят процеса на стареене.

Фибрите са от съществено значение за здравословното храносмилане. Хората, които често страдат от храносмилателни проблеми, могат да се опитат да ги преодолеят, като консумират овес. Една чаша овес съдържа цели 8 грама разтворими и неразтворими фибри и помага за предотвратяване на прекомерното образуване на газове, метеоризъм и диария.

Овесът може да подобри чувствителността на организма към инсулина. Това е хормон, произвеждан от панкреаса и отговорен за много телесни функции. Една от функциите му е да превръща въглехидратите в енергия. Овесените ядки имат нисък гликемичен индекс, който помага за поддържане на нормални нива на глюкоза. Така че, ако страдате от диабет, сега може би е добър момент да помислите за добавяне на овес към диетата си.

Диетата с високо съдържание на фибри може да намали риска от диабет с до 20%. Диабетът може да причини проблеми със зрението, умора, често уриниране и други по-сериозни проблеми.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Овесът има способността да повишава енергийните нива, поради което често присъства в списъците на спортистите.