Статии и енциклопедии

Нектарина (Prunus persica)

Нектарина (Prunus persica)

Нектарина (Prunus persica)

Като отличен източник на мощния антиоксидант витамин С, нектарините могат да помогнат за предотвратяване на образуването на свободни радикали, известни като причинители на рак. Научете повече за нектарините и прочетете пълното описание...

Описание

Нектарина 

Латинско наименование:  

Prunus persica

Използваема част:  

Плода

Други наименования: 

/

 

Обща характеристика и история: 

Нектарината всъщност е вид прасковено дърво, което е загубило гена, причиняващ окосмяването на кожата, в резултат на естествена мутация. Това е широколистно дърво, което дава ядливи, сочни плодове, наречени праскови или нектарини. Отглеждането на нектарина започва в Персия, след което е пренесена в Европа, където е класифицирана в рода Prunus, който включва също череши, кайсии и сливи. Следователно прасковата и нектарината наистина произхождат от едно и също растение, но от търговска гледна точка се считат за напълно различни видове плодове. Плодовете се различават главно по повърхността на кожата, тъй като нектарината има гладка кожа, докато прасковата има малки власинки по външната си повърхност. И двата плода имат бяла или жълтеникава сърцевина. Нектарините с бяла сърцевина са по-сладки на вкус, докато жълтата сърцевина съдържа киселини.

Нектарините произхождат от Китай, където са смятани за любимия плод на императорите и са споменати за първи път в китайски текстове от X век. Персите (днешни иранци) представят нектарините на римляните като "персийска ябълка", а Александър Велики ги пренася в Европа.

Приложение в диетата и употреба: 

Нектарините са универсален плод. Могат да се консумират пресни, да се добавят към летни плодови салати, да се приготвят в сладко, сладолед, лимонада, сок от праскови, компот, плодово кули или торта. Възможностите са безкрайни.

 

Приложение за медицински цели: 

Нектарините са източник на естествен витамин С, който може да повлияе на състоянието на кожата ни. Той предотвратява появата на бръчки, намалява появата на вече появили се бръчки, подобрява цялостната структура на кожата и помага за предотвратяване на увреждането ѝ, причинено от силното слънце и замърсяването на въздуха. Витамин С играе ключова роля в образуването на колаген - поддържащата система на нашата кожа.

Нектарините съдържат огромно количество фибри. Проучванията показват, че диабетиците от тип 1, които спазват диета с високо съдържание на фибри, имат по-ниски нива на глюкоза в кръвта. При диабетиците от тип 2 се подобряват нивата на кръвната захар, липидите и инсулина. Една средна нектарина съдържа 2 г фибри.

Съдържанието на фибри, калий, витамин С и холин в прасковите подпомага здравето на сърцето. Увеличаването на приема на калий заедно с намаляването на приема на натрий е най-важната промяна в хранителния режим, която човек може да направи, за да намали риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. Високият прием на плодове и зеленчуци се свързва и с по-здрава кожа и коса, повече енергия, по-ниско телесно тегло и по-нисък риск от смъртност.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Като отличен източник на мощния антиоксидант витамин С, нектарините могат да помогнат за предотвратяване на образуването на свободни радикали, известни като причинители на рак.