Статии и енциклопедии

Лавандула (Lavandula)

Лавандула (Lavandula)

Лавандула (Lavandula)

Лавандулата има добре познато успокояващо действие върху нервната система, поради което може да се използва за лечение на неврологични проблеми като мигрена, стрес, тревожност и депресия. Научете повече за лавандулата и прочетете пълното описание...

Описание

Лавандула 

Латинско наименование:  

Lavandula

Използваема част: 

Цъфтящите стръкове, цветовете, листата

Други наименования: 

/

Обща характеристика и история: 

Лавандулата е род вечнозелени храстовидни растения, който включва 47 различни вида. Много представители на рода се отглеждат като декоративни растения в градината при умерен климат, а някои видове се използват и в кулинарията и билковата медицина. Най-разпространеният вид е Lavandula angustifolia.

Формата на листата на растението варира в зависимост от вида. Листата на често култивираните видове лавандула са прости, докато при други видове те са назъбени, с накъсани краища. Някои от тях са покрити с власинки, съдържащи етерични масла. Цветовете на лавандулата могат да бъдат лилави, сини или люлякови, но някои видове имат и черно-лилави или жълтеникави цветове. Те се намират в клас, който наподобява съцветия. Растението цъфти през юли и август.

Египтяните са го използвали в процеса на мумифициране, а също така се е използвало за направата на парфюми и други козметични продукти. Ранните гърци също са знаели много за лавандуловите парфюми, а познанията им за лавандулата са били възприети от римляните. По време на Ренесанса растението е използвано като средство за защита от инфекции.

 

Приложение в диетата и употреба: 

Когато прилагаме лавандула в диетата, трябва да сме сигурни, че знаем кой вид лавандула използваме. Листата се употребяват най-често за приготвяне на храна, но цветовете не правят изключение, тъй като придават сладък вкус на храната поради сладкия си аромат. Лавандулата може да се добавя в прясно състояние или изсушена към ястията. Ако лавандулата трябва да се изсуши за кулинарна употреба, тя трябва да се отреже веднага след отварянето на цветовете.

Често срещано средство за приготвяне е лавандуловото масло.

То обаче може да се приготви и по други начини. Отлично успокояващо средство е чай, приготвен от 20 г лавандулови цветове и 20 г мента. Приготвя се, като се кипне един литър вода, добавят се билките и се оставят да киснат 5 минути. Прецедете чая и го консумирайте 3 пъти дневно.

 

Приложение за медицински цели: 

Маслото от лавандула е отлично средство, което може да ни предпази от различни инфекции, включително грип.

То е добре известно със своя успокояващ ефект върху нервната система, поради което лавандулата може да се използва за лечение на неврологични проблеми като мигрена, стрес, тревожност и депресия. Смята се, че лавандуловото масло също така намалява симптомите и риска от болестта на Алцхаймер.

Ароматерапията с лавандула подобрява настроението.

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Неотдавнашно проучване показва, че приемът на 80 мг капсули с етерично масло от лавандула облекчава тревожността, нарушенията на съня и депресията.