Статии и енциклопедии

Шийтаке

Шийтаке

Шийтаке

Гъбите Шийтаке са били използвани за медицински цели от хиляди години. В азиатските култури употребата им датира от преди около 6000 години. Запознайте се с гъбите Шийтаке и прочетете пълната статия.

Описание

Шийтаке

 

Кратко описание:

Шийтаке е гъба, чийто екстракт се използва като мощно лекарство. Използва се за стимулиране на имунната система, понижаване на нивата на холестерола в кръвта, лечение на рак на простатата и като естествен агент против стареене. Гъбата е годна за консумация.
Хората я отглеждат повече от 800 години и я използват в приготвянето на много ястия, заради уникалния ѝ вкус и впечатляващите ползи за здравето. Гъбите произхождат от Източна Азия и се наричат ​​още "черни гъби" и "дъбови гъби". Те са известни по целия свят и представляват повече от ¼ от всички култивирани гъби в света.
Съдържат много хранителни вещества, включително витамин B, фосфор, манган и цинк, витамин C, витамин D, желязо, магнезий и калий. Те са богати на диетични фибри и мощни антиоксиданти, включително алкалоиди, феноли и дитерпеноиди. Експертите препоръчват добавянето на малко количество гъби шийтаке към възможно най-много ястия.

Как действа?


Гъбата шийтаке съдържа химикали, които понижават нивата на холестерола в кръвта. Също така съдържат малко количество вещества, които потискат растежа на туморите.

 

Показания за употреба:

  • Рак на простатата,
  • повишен холестерол в кръвта,
  • кожни проблеми,
  • наднормено тегло,
  • възпаления на тялото,
  • проблеми с кръвообращението,
  • различни видове рак,
  • храносмилателни проблеми,
  • липса на енергия,
  • справяне с ежедневния стрес,
  • неоптимално функциониране на имунната система,
  • високо кръвно налягане.

 

Препоръчителна дневна доза:

Препоръчваната дневна доза зависи от различни фактори като възраст на потребителя, общо здравословно състояние и други условия. Понастоящем няма достатъчно научни данни за определяне на препоръчителната дневна доза. Следвайте указанията върху етикетите на продукта и се консултирайте с вашия личен лекар или фармацевт преди употреба.

 

Странични ефекти:

Гъбите Шийтаке са безопасни за консумация, стига да се консумират в малки количества. При предозиране могат да предизвикат стомашен дискомфорт, смущения в кръвообращението и отоци по кожата (възпаление). Те също могат да причинят повишена чувствителност към слънцето, алергични кожни реакции и проблеми с дишането.


Противопоказания:

Бременните и кърмещи майки трябва да избягват използването на всякакъв вид медицински гъби, включително гъби шийтаке. Тъй като гъбите шийтаке стимулират функционирането на имунната система, те не трябва да се приемат от пациенти с множествена склероза, ревматоиден артрит и лупус, тъй като могат да влошат симптомите на заболяването. Пациенти с кръвно заболяване, наречено еозинофилия, също не трябва да използват гъби шийтаке.


Знаехте ли?

  • Гъбите Шийтаке са били използвани за медицински цели от хиляди години. В азиатските култури употребата им датира от преди около 6000 години. 
  • В днешно време от гъбите шийтаке на прах и техните ползи се възползват хора по целия свят.
  • Шийтаке са светлокафяви на цвят, имат леко извити шапки и растат до 4 см в диаметър.
  • Те имат богат, месен вкус.
  • Консумацията на гъби шийтаке може да бъде една от най-устойчивите храни в нашата диета! 
  • Гъбите Шийтаке са най-известни със силното си положително влияние върху функционирането на имунната система.
  • Съдържат уникални полизахариди.