Статии и енциклопедии

Агарикус

Агарикус

Агарикус

В китайската медицина гъбите Агарикус се използват за облекчаване на болки в кръста и ставите. Запознайте се с Агарикус и прочетете пълната статия.

Описание

Агарикус

Кратко описание:

Гъбата Агарикус произхожда от Бразилия, но в днешно време е много разпространена и се продава също в Китай и Япония. Като лекарство се предлага под формата на разтвор, съдържащ химикали от гъбата (екстракт). Гъбата Агарикус се използва за лечение на рак, диабет тип 2, висок холестерол, артериосклероза, хронично чернодробно заболяване, заболяване на кръвообращението и храносмилателни проблеми. Други употреби включват предотвратяване на сърдечни заболявания, отслабени кости (остеопороза) и стомашни язви. Използва се и за повишаване на функционирането на имунната система и намаляване на физическия и емоционален стрес.
В Япония екстрактите от гъбата Агарикус са одобрени за употреба като добавки към хранителни продукти.
Гъбата често се използва като хранителна добавка или за приготвяне на чай.

 


Как действа?


Гъбите Агарикус съдържат химикали, които могат да намалят инсулиновата резистентност при хора с диабет тип 2. Някои изследвания в процес на разработване също предполагат, че гъбата може да помогне за засилване на имунната система и борба с развитието на тумори. Действа като антиоксидант.

 

Показания за употреба:

 

  • Диабет тип 2
  • при химиотерапия - срещу страничните ефекти, които се появяват при химиотерапията
  • висок холестерол
  • артериосклероза
  • хронично чернодробно заболяване, хроничен хепатит
  • храносмилателни проблеми
  • стрес
  • сърдечно-съдови заболявания
  • слаби кости, остеопороза
  • язва на стомаха
  • слаба имунна система

 

Препоръчителна дневна доза:

 

В научни изследвания е установена препоръчителна дневна доза гъба Агарикус само в случаите на диабет. Диабетиците трябва да приемат 500 мг екстракт от гъбата три пъти на ден. За други проблеми препоръчителната дневна доза зависи от различни фактори като възраст, общо здравословно състояние и други условия. Понастоящем няма достатъчно научни данни за определяне на препоръчителната дневна доза. Следвайте указанията върху етикетите на продукта и се консултирайте с вашия личен лекар или фармацевт преди употреба.

 

Странични ефекти:

Екстрактът от гъби е безопасен за консумация, ако се приема до 12 седмици. Продуктите на прах са безопасни за прием до 6 седмици. В случай на предозиране може да се появи сърбеж, гадене и диария.

 

Противопоказания:

Бременните и кърмещи жени не трябва да приемат екстракти от лечебни гъби. Агарикус трябва да се избягва от пациенти с остри чернодробни заболявания, освен ако преди това не са се консултирали с лекар. Тъй като гъбата понижава нивото на кръвната захар, е необходимо да спрете приема ѝ поне 2 седмици преди планираната хирургична интервенция.


Знаехте ли?

 

  • Гъбите Агарикус са средни по размер и експертите определят цвета им като „скучен“.
  • Преди да порасне до нормалните си размери, тя е просто малка бяла топка в тревна площ.
  • Гъбата има страхотен вкус.
  • Предлага се както през лятото, така и през есента.
  • Получава хранителните вещества, от които се нуждае за растежа и развитието си, от разлагащи се органични материали.
  • Съдържа изключително големи количества витамин D.
  • Не се консумират сурови, а термично обработени.
  • Отлични са в ризото или в комбинация с паста и ястия с яйца.
  • В китайската медицина се използват за облекчаване на болки в кръста и ставите.
  • Срещат се в цяла Европа и в САЩ.
  • За първи път гъбата е описана от Якоб Кристиан Шефер през 1762 г. в Бавария.