Статии и енциклопедии

Масло от рапица (Brassica napus)

Масло от рапица (Brassica napus)

Масло от рапица (Brassica napus)

Рапичното масло съдържа незаменими мастни киселини и е с по-ниско съдържание на наситени мастни киселини от всяко друго масло. Научете повече за рапичното масло и прочетете пълното описание...

Описание

Масло от рапица

Рапичното масло се извлича от:

Наименование на растението:

Рапица или канола 

Латинско наименование на растението:

Brassica napus

Други наименования на маслото:

Рапично масло

 

Общо описание на растението и производствения процес:

Маслодайната рапица е култура от семейство Кръстоцветни. Тя е третият по важност източник на растителни масла в света. Височината ѝ достига до 100 см и има характерни жълти цветове.

Рапичното масло се извлича от семената на растението. Семената първо се смачкват, а след това маслото се извлича с помощта на разтворители. Ако маслото е предназначено за хранителни цели, то се рафинира (пречиства), в противен случай не се обработва допълнително. Студено пресованото масло, което не съдържа разтворители и други добавки, е с определено по-добро качество. То може да бъде разпознато по етикети като 100% натурално, студено пресовано и биологично произведено. Рапицата съдържа 40-50% масло, което е богато на витамини, минерали и протеини.

Съдържа здравословни мастни киселини, сред които преобладават мононенаситените мастни киселини като олеинова, линолова и линоленова киселина. Съдържа също така омега-3 мастни киселини и витамин Е, който е много важен за кожата.

 

Употреба на маслото:

Рапичното масло е подходящо както за готвене, така и за пържене. Често се използва за приготвяне на студени ястия (включително салати) и маринати за месо.

Използва се и за козметични цели, тъй като съставът на маслото е подходящ за всички типове кожа. Добавя се в кремове и други продукти за грижа за кожата. Помага за намаляване на белезите и е подходящо и за масажи, тъй като овлажнява и подхранва кожата и я предпазва от действието на вредните свободни радикали, които причиняват преждевременни признаци на стареене.

Той е ефективен при облекчаване на проблеми като екзема и акне, облекчава сърбежа и успокоява кожата. Силните му противовъзпалителни свойства го правят отлично средство за лечение на чувствителна и раздразнена кожа.

Рецепти:

Можете да приготвите маска за коса с рапично масло по следния начин:

Необходими са ни рапично масло и мед. Смесете ги в съотношение 2:1. Нанесете приготвената маска върху суха коса, защитете я с кърпа и я оставете за 1 час. След това изплакнете добре.

А знаете ли, че? Скорошни открития: 

Рапичното олио е по-здравословно от зехтина и е подходящо за приготвяне на храна за деца. Съдържа незаменими мастни киселини, по-ниско съдържание на наситени мастни киселини от всяко друго олио, не съдържа трансмазнини, не съдържа изкуствени консерванти и не е генетично модифицирано. То съдържа и големи количества витамини Е и К, които са необходими и на най-малките деца.