Статии и енциклопедии

Масло от макадамия (масло от австралийски орех)

Масло от макадамия (масло от австралийски орех)

Масло от макадамия (масло от австралийски орех)

Маслото от макадамия съдържа голямо количество полезни мастни киселини, така че редовната му консумация може да помогне за намаляване на нивата на лошия холестерол. Научете повече за маслото от макадамия и прочетете пълното описание...

Описание

Масло от макадамия 

Маслото от макадамия се извлича от:

Наименование на растението:

Mакадамия

Латинско наименование на растението:

Macadamia integrifolia, Macadamia ternifolia, Macadamia jansenii, Macadamia tetraphylla (в зависимост от вида)

Други наименования на маслото:

Mасло от австралийски орех

 

Общо описание на растението и производствения процес:

Макадамия е род дървета, произхождащи от Източна Австралия. Включва четири вида, които могат да достигнат до 15 метра височина. Те са вечнозелени дървета с гъста корона и бели или розови цветове. Дърветата макадамия могат да достигнат до 100-годишна възраст.

Маслото от макадамия се извлича от ядките на дървото макадамия, като най-качественото масло се получава чрез студено пресоване. То има уникален ядков вкус и аромат. Цветът на качественото масло е жълтеникаво-кафяв.

Ядките съдържат 9 % протеини, 9,3 % въглехидрати, 1,5 % влага, 1,6 % минерали, 2 % фибри и 75 % масло.

Трябва да се отбележи и високото съдържание на мононенаситени мастни киселини и витамини А, Е и В.

 

Употреба на маслото:

Маслото от макадамия е подходящо за кулинарна употреба. То може да се използва за пържене, тъй като издържа на изключително високи температури. Има дълъг срок на годност - от една до две години. Отлично се съчетава със студени ястия, поради което често се добавя към салати.

Маслото от макадамия се добавя в козметичните продукти по две причини: защото има приятен аромат и защото съдържа много хранителни вещества, които имат положителен ефект върху кожата ни. Създава защитен слой върху кожата, който я предпазва от вредни вещества, и по същия начин помага за задържане на влагата, което го прави подходящо за суха кожа. Често се добавя към продукти за грижа за зряла и суха кожа и към кремове, предназначени за грижа за деликатната зона около очите. Благодарение на съдържанието си на хранителни вещества е подходящо и за грижа за чувствителна и склонна към акне кожа, тъй като я успокоява и предпазва от инфекции.

Рецепти:

За да си направите подхранваща маска за коса с масло от макадамия, са ви необходими:

  • 2 обелени и нарязани на филийки авокадо,
  • 1 супена лъжица масло от макадамия.

 

Поставете двете съставки в блендер и ги смесете добре. Нанесете маската върху влажна коса след измиване с обикновен шампоан. Нанесете я с пръсти и я масажирайте добре в скалпа, оставете я за 15 минути и след това измийте добре косата си. След използването на маската не е необходим балсам.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития: 

Маслото от макадамия съдържа високи нива на полезни мастни киселини, така че редовната му консумация може да помогне за понижаване на нивата на лошия холестерол в кръвта, което намалява риска от сърдечносъдови заболявания като атеросклероза.