Статии и енциклопедии

Маслиново масло (Olea europaea)

Маслиново масло (Olea europaea)

Маслиново масло (Olea europaea)

Маслиновото масло се използва като основен хранителен продукт в средиземноморските страни, а маслината е една от трите основни хранителни култури в Средиземноморието. Научете повече за маслиновото масло и прочетете пълното описание...

Описание

Маслиново масло

Маслиновото масло се извлича от:

Наименование на растението:

Европейска маслина

Латинско наименование на растението:

Olea europaea

Други наименования на маслото:

Зехтин

 

Общо описание на растението и производствения процес:

Маслиновото дърво е дърво от семейството на маслините. Растението произхожда от Източното Средиземноморие и е разпознаваемо по плодовете си, известни като маслини, които са една от трите основни съставки в средиземноморската кухня. Листата на маслините се използват и за медицински цели.

Маслиновото масло е течна мазнина, извлечена от маслини. Маслините се събират ръчно. Много е важно плодовете да са здрави и непокътнати, което означава, че за извличането на зехтин не се използват плодове от земята. След това се извършва студено пресоване. Качеството на зехтина се определя от етикетите екстра върджин зехтин, студено пресован зехтин и зехтин, произведен по биологичен начин.

Маслото е съставено основно от олеинова киселина (83 %), линолова киселина (21 %) и палмитинова киселина (20 %). Extra virgin маслиновото масло не може да съдържа повече от 0,8 % свободни киселини.

Голяма част от маслиновото масло се произвежда в Гърция и Италия. В други страни също се произвежда маслиновото масло, но в по-малки количества.

 

Употреба на маслото:

Маслиновото масло се използва като основен хранителен продукт в средиземноморските страни, а маслината е една от трите основни хранителни култури в Средиземноморието (другите две са пшеницата и гроздето). Екстра върджин зехтинът често се използва като добавка към салати и като съставка в салатни дресинги. Загряването му за дълъг период от време влошава вкуса му. Изборът на студено пресован зехтин е подобен на избора на вино - ароматът на тези масла варира значително в зависимост от вида на маслото, метода на производство и мястото, където растат маслините.

Зехтинът има богата история на използване и в грижата за кожата. Той може да се използва за масаж и за лечение на кожни проблеми като екзема и атопичен дерматит. Може да се нанася директно върху кожата.

Рецепти:

Спагетите със зехтин могат да се приготвят по следния начин:

Първо, сварете спагетите, като запазите малко количество от водата, в която са се варили спагетите. Междувременно поставете тигана на средна температура и го оставете да се загрее. Добавете малко количество зехтин и две счукани скилидки чесън. Загрейте, докато чесънът омекне. Добавете пастата, поръсете с пармезан и добавете водата, в която са се варили спагетите. Разбъркайте, докато ястието стане кремообразно. Можете да поръсите отгоре и с прясно смлян черен пипер.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития: 

Консумацията на зехтин не води до затлъстяване. Средиземноморският начин на хранене има положителен ефект върху телесното тегло. Неотдавна в Испания беше проведено проучване, в което 7 000 студенти консумираха редовно зехтин в продължение на две години и половина. Нито един от учениците не е бил с наднормено тегло.