Брюкселско зеле (Brassica oleracea var. sabauda)
Недостигът на мед може да доведе до дефекти на плода, остеопороза, анемия, нисък брой бели кръвни кл..
Този уебсайт използва бисквитки, за удобство на потребителите и за предоставяне на съдържание. Някои от тях са нужни за правилното функциониране на сайта, а други не са задължителни. Повече информация
Маслините помагат за регулиране на кръвното налягане, намаляват холестерола в кръвта, богат източник са на витамин Е, действат като антиоксидант и намаляват ефектите от дегенеративни заболявания. Научете повече за маслините и прочетете пълното описание...
Описание
Латинско наименование:
Olea europaea
Използваема част:
Плодове, листа, цветове
Други наименования:
/
Обща характеристика и история:
Маслината е плод на дърво, наречено маслиново дърво. Растението се отнася към семейство Маслинови. Маслината произхожда от Средиземноморието, но в Европа се срещат два вида маслини: култивирани и диви. Тя е малко вечнозелено дърво или храст. Листата са сребристо-зеленикави на цвят, дълги от 4 до 10 см, продълговати и широки. Цветът на маслината е малък и бял. Плодът (маслина) е дребен, с размер от 1 до 2,5 сантиметра и се бере, когато стане зелен или лилав. Той съдържа едно семе.
В миналото маслиновото масло се е смятало за свещено. Маслиновата клонка често е била символ на изобилие, слава и мир. В миналото листните клонки на маслиновото дърво са били поднасяни ритуално на божества и изключително влиятелни личности, а като символ на благословия клоните са били използвани за коронясване на победителите в приятелски игри и кървави войни. Днес маслиновото масло все още се използва в много религиозни церемонии. С течение на годините маслината се е превърнала в символ на мира, радостта, мъдростта, славата, плодородието, силата и чистотата.
В Древен Израел зехтинът се е използвал в кухнята и за много други цели, като например: за осветление, за дарове и като миро за свещениците.
Приложение в диетата и употреба:
Маслиновото масло се получава чрез пресоване на маслини и е многофункционално в кухнята, без изключение за козметична употреба (в мехлеми, кремове или за директно нанасяне върху кожата). Маслините могат да се използват за приготвяне на здравословни и вкусни закуски, да се добавят към мартини или да се поднасят като гарнитура. Нарязаните маслини могат да се разбъркат в ризото, да се добавят към много салати, да се направят на сос или да се сервират с домати и чесън, тъй като ароматите се съчетават идеално.
Маслините са част и от традиционни средиземноморски ястия като гръцка салата, чабата и други. Вероятно сте ги виждали и върху пица или в комбинация с паста.
Приложение за медицински цели:
Консумацията на маслини оказва голямо влияние върху цялостното здраве. Те помагат за регулиране на кръвното налягане, намаляват холестерола в кръвта, богат източник са на витамин Е, действат като антиоксидант, намаляват последиците от дегенеративни заболявания (Алцхаймер, доброкачествени и злокачествени тумори, разширени вени), предпазват клетъчните мембрани от заболявания, повишават плодовитостта и подобряват функционирането на репродуктивната система, а също така са отлична защита срещу анемия. Те съдържат олеинова киселина, която има положителен ефект върху сърдечната дейност.
А знаете ли, че? Скорошни открития:
Консумацията на маслини играе важна роля за поддържането и стимулирането на имунната система, и по-специално за предпазването ни от развитието на хронични вирусни заболявания.
Недостигът на мед може да доведе до дефекти на плода, остеопороза, анемия, нисък брой бели кръвни кл..
Добавянето на риган към ежедневната ни диета може да подобри имунната функция и да ни предпази от т...
Понеделник - четвъртък 8.00 - 16.00 ч
Петък 8.00 - 14.00 ч
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.