Статии и енциклопедии

Mащерка (Thymus vulgaris)

Mащерка (Thymus vulgaris)

Mащерка (Thymus vulgaris)

Мащерката се използва най-често за облекчаване на дразнеща кашлица, болки в гърлото и бронхит, но може да помогне и при диария, болки в стомаха, прекомерно метеоризъм и ревматоиден артрит. Научете повече за мащерката и прочетете пълното описание...

Описание

Mащерка 

Латинско наименование:  

Thymus vulgaris

Използваема част: 

Стръкове

Други наименования: 

Бабина душица, бяла мащерка, овчарски босилек, овчарска мерудия

Обща характеристика и история: 

Мащерката е лечебен и цъфтящ многогодишен храст, който може да достигне до 50 см височина. Често я наричат "бабина душица", но това не е съвсем правилно. Бабината душица, известна още като дива мащерка, е член на семейство Лилиеви и на външен вид много прилича на градинската мащерка.

Мащерката има ароматни сиво-зелени листа и лилави или розови цветове, които се появяват на растението в началото на лятото. Размножаването е лесно. Много видове мащерка се използват като декоративни растения, докато други са по-подходящи за кулинарни или медицински цели.

Историята на мащерката включва приготвянето на любовни отвари, а също така се свързва с феи, рицари, смелост и жертвоготовност. Д-р Неовиус пише във финландски вестник за успеха на мащерката в борбата с магарешката кашлица. Той препоръчва да се яде прясна мащерка с малко сироп, което трябва да подобри симптомите на магарешката кашлица за 2-3 дни и да я излекува за две седмици.

Приложение в диетата и употреба: 

Мащерката е една от многото пресни подправки, използвани в италианската кухня. Ароматният вкус на мащерката допълва италианските сосове, приготвени с лют червен пипер, и може да се добавя като билка към супи. Тя е отлична в комбинация с домати и печени картофи. Включва се в много рецепти за печене на риба и месо на скара.

Често се използва и за приготвяне на чай от мащерка. Приготвя се, като една чаена лъжичка сушена мащерка се изсипва върху малко количество вода и се кипва. След десет минути чаят се прецежда.

За да облекчите кашлицата, можете да си приготвите инхалация. Добавете 3 капки масло от евкалипт и мащерка към гореща вода.

Приложение за медицински цели: 

Мащерката се използва най-често за облекчаване на дразнеща кашлица, болки в гърлото и бронхит, но може да помогне и при диария, болки в стомаха, прекомерно метеоризъм и ревматоиден артрит. Благодарение на противовъзпалителните си свойства тя може да помогне и за лечение на акне и астма.

Helicobacter pylori - или H. pylori е патогенна бактерия, която живее в стомаха на заразени хора. Ако не се лекуват, инфекциите с H. pylori могат да причинят пептични язви или дори рак на стомаха. Антибиотиците са най-разпространените (и най-ефективните) методи за лечение на инфекции с H. pylori, но учените непрекъснато търсят алтернативни методи за лечение, тъй като щамовете на H. pylori стават все по-устойчиви на антибиотиците. Едно от възможните лечения е използването на мащерка.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Мащерката съдържа няколко фитохимикала (като урсолова киселина, розмаринова киселина и лутеолин), които са свързани с противораково действие при лабораторни изследвания.