Статии и енциклопедии

Мангостин

Мангостин

Мангостин

Мангостанът е богат на витамин С, има противовъзпалително действие, добър антианемичен, антихолестеролов и антиоксидантен ефект.

Описание

 

Мангостинът е интересен тропически плод, при който се използват както плодовете, така и сокът, кората и клоните.
Мангостинът се консумира по начин, подобен на другите трапезни плодове. Това е тропическо вечнозелено дърво, за което се смята, че произхожда от Индонезия, и е широко разпространено в няколко региона на Югоизточна Азия, като Сингапур, Малайзия, Тайланд и Виетнам, както и в някои региони на Африка. лилавият мангостин е признат заради уникалния си външен вид и вкус и често се ползва като кралицата на тропическите плодове, особено в ориенталския свят.

Мангостин и неговите лечебни ползи

Мангостинът някога е бил считан за част от традиционната медицина в различни азиатски страни. Ползите за здравето от мангостана са известни още от XVIII век. Най-големите ползи от мангостана са в неговите основни хранителни вещества, необходими за нормален растеж, развитие и цялостно хранително благополучие.

Използва се за подобряване на лечението на инфекции на пикочните пътища, гонорея, млечница, туберкулоза, рак, остеоартрит, диария, стимулиране на имунната система и подобряване на психичното здраве.

Не могат да бъдат открити научни изследвания в тази област, но има известен лабораторен тест ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), който показва с пример, че 1 унция (31,10347687 г) сок от мангостан съдържа 20 до 30 пъти повече капацитет за отстраняване на свободните радикали, отколкото същото количество от друг плод или зеленчук.

 

Характеристики на мангостина:

  1. Съдържа високо съдържание на антиоксиданти, тъй като естествено съдържа полифенолни съединения, известни като ксантони, съставени от алфа и гама, които са противовъзпалителни.
  2. Има много ниско съдържание на калории - 63 kcal на 100 g, и не съдържа наситени мазнини или холестерол.
  3. Мангостанът е богат на витамин С и съдържа около 12 % от ПДП на 100 г.
  4. Той спомага за стимулиране на червените кръвни клетки и предотвратява анемията.
  5. Диета, богата на мангостин, помага за намаляване на нивата на холестерола в организма.
  6. Съдържа силни антибактериални и противогъбични свойства.
  7. В мангостана се съдържат големи количества минерали като мед, манган и магнезий.

Някои важни съвета:

Сокът от кората на мангостина може да се използва като маска, така че кожата ви отново да бъде тонизирана и стегната.

Бременните жени трябва да избягват консумацията на плода, тъй като не са известни изследвания за въздействието му върху плода.

Измийте добре плода мангостин под течаща вода и го избършете с мека кърпа, преди да го консумирате.
Плодът не е напълно годен за консумация и има горчив вкус.
Узрелите плодове трябва да се съхраняват на хладно и сухо място.

 

Енергийна и хранителна стойност

Една купичка консервиран мангостан съдържа 143 калории, а на 100 г:
Протеини 0,41 г
Общо липиди (мазнини) 0,58 г
Въглехидрати 17,91 г
Фибри, общо диетични 1,8 г
 

МИНЕРАЛИ

Калций, Ca мг 12
Желязо, Fe мг 0,30
Магнезий, Mg мг 13
Фосфор, P мг 8

Калий, K мг 48
Натрий, Na мг 7
Цинк, Zn мг 0,21


ВИТАМИНИ

Витамин С, обща аскорбинова киселина 2,9 мг
Тиамин мг 0,054

Рибофлавин мг 0,054

Ниацин мг 0,286
Витамин В-6 мг 0,018
Фолат, DFE lg 31
Витамин В-12 lg 0,00
Витамин А, RAE lg 2  
Витамин А, IU 35
Витамин D (D2 + D3) lg 0,0