Манго (Mangifera indica)
Мангото може да помогне за намаляване на телесните мазнини и да контролира кръвната захар. То съдърж..
Този уебсайт използва бисквитки, за удобство на потребителите и за предоставяне на съдържание. Някои от тях са нужни за правилното функциониране на сайта, а други не са задължителни. Повече информация
Мангостинът подобрява притока на кръв през артериите, като предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, което предотвратява заболявания като атеросклероза, висок холестерол, сърдечни смущения и силна болка в гърдите. Научете повече за мангостана и прочетете пълното описание...
Описание
Наименование на растението:
Мангостин
Латинско наименование:
Garcinia mangostana
Използваема част:
Плода
Други наименования:
/
Обща характеристика и история:
Мангостинът е тропическо вечнозелено дърво, което произхожда от Индонезия. Расте главно в Югоизточна Азия, Югозападна Индия и други тропически райони като Пуерто Рико. Расте на височина от 6 до 25 метра. Плодът е със сладък, но пикантен вкус и е много сочен. Той е заобиколен от червеникаво-лилава кожа. Всеки плод съдържа ядлива месеста част. Семената са с формата и големината на бадеми.
Министерството на земеделието на САЩ получава семена от мангостан от Ява през 1906 г. Правени са опити за отглеждането му и на Хаваите, но дървото не се адаптира към климата и днес все още е изключително рядко на тези острови. Установено е, че голяма част от разсадите загиват още през първата година.
Плодът е бил познат и по времето на династията Мин в Китай. Смятало се е, че мангостинът може да се използва за поддържане на физическата издръжливост. Знаело се е също, че има антимикробни свойства, тъй като се е използвал за лечение на дизентерия и инфекциозна диария.
Приложение в диетата и употреба:
Твърдата кожеста кора, смляна на прах или приготвена като компрес или чай, се използва за лечение на диария, дизентерия, кожни заболявания, хронична болка, инфекции, треска и възпаления.
Може да се консумира в прясно състояние, като се разрязва на две и се издълбава сочната сърцевина. Плодовете могат да се замразяват и за по-нататъшна употреба, но при това мангостанът може да загуби вкуса си и да промени текстурата си. Той е често срещана съставка в сладкиши, сладоледи и напитки.
Приложение за медицински цели:
Научни изследвания показват, че мангостинът съдържа естествени полифенолни съединения, известни като ксантони. В плода има два вида ксантони - алфа и гама. Ксантоните и техните производни имат редица предимства за медицинска употреба, включително противовъзпалителна активност. Те са ефективно средство срещу различни сърдечносъдови заболявания. Забавят процеса на стареене и защитават организма от развитието на дегенеративни заболявания.
Мангостинът е богат на витамин С и съдържа около 12% от дневната нужда от витамин С на 100 г. Той осигурява имунитет срещу грип и други подобни инфекции. Консумацията на плодове, богати на витамин С, е от съществено значение за развитието на устойчивост към болести.
Той стимулира функцията на червените кръвни клетки и предотвратява анемията. Подобрява притока на кръв през артериите, като предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, което предотвратява развитието на заболявания като атеросклероза, висок холестерол, сърдечен застой и силна болка в гърдите.
А знаете ли, че? Скорошни открития:
Диетата, богата на мангостин, е полезна за понижаване на нивата на холестерола в човешкия организъм. Тя също така помага за регулиране на нивата на триглицеридите, които са отговорни за правилното функциониране на сърцето.
Мангото може да помогне за намаляване на телесните мазнини и да контролира кръвната захар. То съдърж..
Високото съдържание на фибри в бадемите им придава пребиотични свойства, които допринасят за здравет..
Понеделник - четвъртък 8.00 - 16.00 ч
Петък 8.00 - 14.00 ч
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.