Статии и енциклопедии

Мангостин (Garcinia mangostana)

Мангостин (Garcinia mangostana)

Мангостин (Garcinia mangostana)

Мангостинът подобрява притока на кръв през артериите, като предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, което предотвратява заболявания като атеросклероза, висок холестерол, сърдечни смущения и силна болка в гърдите. Научете повече за мангостана и прочетете пълното описание...

Описание

Мангостин

Наименование на растението: 

Мангостин

Латинско наименование:  

Garcinia mangostana

Използваема част: 

Плода

Други наименования: 

/

 

Обща характеристика и история: 

Мангостинът е тропическо вечнозелено дърво, което произхожда от Индонезия. Расте главно в Югоизточна Азия, Югозападна Индия и други тропически райони като Пуерто Рико. Расте на височина от 6 до 25 метра. Плодът е със сладък, но пикантен вкус и е много сочен. Той е заобиколен от червеникаво-лилава кожа. Всеки плод съдържа ядлива месеста част. Семената са с формата и големината на бадеми.

Министерството на земеделието на САЩ получава семена от мангостан от Ява през 1906 г. Правени са опити за отглеждането му и на Хаваите, но дървото не се адаптира към климата и днес все още е изключително рядко на тези острови. Установено е, че голяма част от разсадите загиват още през първата година.

Плодът е бил познат и по времето на династията Мин в Китай. Смятало се е, че мангостинът може да се използва за поддържане на физическата издръжливост. Знаело се е също, че има антимикробни свойства, тъй като се е използвал за лечение на дизентерия и инфекциозна диария.

 

Приложение в диетата и употреба: 

Твърдата кожеста кора, смляна на прах или приготвена като компрес или чай, се използва за лечение на диария, дизентерия, кожни заболявания, хронична болка, инфекции, треска и възпаления.

Може да се консумира в прясно състояние, като се разрязва на две и се издълбава сочната сърцевина. Плодовете могат да се замразяват и за по-нататъшна употреба, но при това мангостанът може да загуби вкуса си и да промени текстурата си. Той е често срещана съставка в сладкиши, сладоледи и напитки.

Приложение за медицински цели: 

Научни изследвания показват, че мангостинът съдържа естествени полифенолни съединения, известни като ксантони. В плода има два вида ксантони - алфа и гама. Ксантоните и техните производни имат редица предимства за медицинска употреба, включително противовъзпалителна активност. Те са ефективно средство срещу различни сърдечносъдови заболявания. Забавят процеса на стареене и защитават организма от развитието на дегенеративни заболявания.

Мангостинът е богат на витамин С и съдържа около 12% от дневната нужда от витамин С на 100 г. Той осигурява имунитет срещу грип и други подобни инфекции. Консумацията на плодове, богати на витамин С, е от съществено значение за развитието на устойчивост към болести.

Той стимулира функцията на червените кръвни клетки и предотвратява анемията. Подобрява притока на кръв през артериите, като предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, което предотвратява развитието на заболявания като атеросклероза, висок холестерол, сърдечен застой и силна болка в гърдите.

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Диетата, богата на мангостин, е полезна за понижаване на нивата на холестерола в човешкия организъм. Тя също така помага за регулиране на нивата на триглицеридите, които са отговорни за правилното функциониране на сърцето.