Статии и енциклопедии

Манго (Mangifera indica)

Манго (Mangifera indica)

Манго (Mangifera indica)

Мангото може да помогне за намаляване на телесните мазнини и да контролира кръвната захар. То съдържа много минерали и фитохимикали, които имат положителен ефект върху телесните мазнини и глюкозата. Научете повече за мангото и прочетете пълното описание...

Описание

Манго

Наименование на растението: 

Манго

Латинско наименование:  

Mangifera indica

Използваема част: 

Плода

Други наименования: 

/

 

Обща характеристика и история: 

Мангото е сочен плод с костилки, който расте на вечнозелено дърво, наречено манго. Дървото може да достигне до 30 метра височина. То се отнася към семейство Anacardiaceae и произхожда от Южна Азия. То е националният плод на Индия, Пакистан и Филипините и националното дърво на Бангладеш. Дървото има дълъг живот, като някои от тях дават плодове дори на 300-годишна възраст. Корените на дървото могат да достигнат до 6 метра в земята. Листата са дълги около 35 см. Младите листа са оранжево-розови на цвят, като с възрастта стават тъмночервени, а когато достигнат зрялост - тъмнозелени. Цветовете са малки, бели и имат пет венчелистчета. Те излъчват сладък аромат, донякъде напомнящ този на момина сълза. В зависимост от сорта узрелите плодове могат да бъдат жълти, оранжеви, зелени или червени.

Мангото е било познато в Индия много рано. Смята се, че един от първите посетители на Индия - Хсиан-Цанг, е първият, който е запознал хората извън Индия с мангото.

 

Приложение в диетата и употреба: 

Суровото манго може да бъде включено в диетата по различни начини. Настърганото сурово манго може да се използва в салати или да се превърне в освежаваща и вкусна напитка, особено през летните месеци.

То може да се използва за овкусяване на ориз, на сосове или в десерти, най-популярният от които е сладоледът, но също така е чудесен топинг за различни видове сладкиши. Ако към сока от манго се добави мляко, се получава вкусен млечен шейк, а за закуска може да се приготви сладко от манго.

 

Приложение за медицински цели: 

Мангото може да помогне за намаляване на телесните мазнини и да контролира кръвната захар. То съдържа много минерали и фитохимикали, които имат положителен ефект върху телесните мазнини и глюкозата. То е богат източник на бета каротин - антиоксидант, който помага в борбата със свободните радикали, които също причиняват сърдечни заболявания. Съдържа пектин, който намалява нивата на серумния холестерол.

Плодът е богат на витамин Е, за който също така е известно, че повишава сексуалното желание. В австралийско проучване е установено, че комбинацията от витамин Е и бета-каротин е от решаващо значение за подобряване на здравето на спермата при мъжете. Тази комбинация е и най-добрата защита срещу увреждане на спермата.

Цинкът е вторият по важност минерал за мъжката и женската плодовитост и също се съдържа в мангото.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Пулпата на мангото съдържа каротеноиди, аскорбинова киселина, терпеноиди и полифеноли, които предотвратяват развитието на рак. Мангото съдържа уникални антиоксиданти, които не се срещат в други плодове и зеленчуци.