Статии и енциклопедии

Мандарини (Citrus reticulata)

Мандарини (Citrus reticulata)

Мандарини (Citrus reticulata)

Мандарините са отличен източник на витамин С, фолиева киселина и бета-каротин. Те съдържат също калий, магнезий и витамини В1, В2 и В3. Една средно голяма мандарина (70 грама) съдържа 1,5 грама фибри. Научете повече за мандарините и прочетете пълното описание...

Описание

Мандарини 

Наименование на растението: 

Мандарини 

Латинско наименование:  

Citrus reticulata

Използваема част: 

Плода

Други наименования: 

/

 

Обща характеристика и история: 

Мандарината е плодът на мандариновото дърво от род Citrus и семейство Rutaceae. Плодът прилича изключително много на портокал, но е по-малък, по-малко закръглен и с различен вкус. Мандарината е по-слабо кисела и има по-изразен вкус. Зрялата мандарина е мека и доста тежка за размера си. Тя има тънка оранжева кора, под която има бял и много горчив слой. Берат се от есента до пролетта.

Мандарините имат дълга и интересна история. Името им идва от град Танжер в северната част на Мароко, на западния вход на Гибралтарския проток, откъдето през XIX в. мандарините са били превозвани за Европа и Флорида. Преди това те са били отглеждани в Китай и Япония в продължение на повече от 3000 години. Те са популярни в италианското Средиземноморие.

Съществуват много сортове, които са хибриди с мандарината. Един от тях е кръстоска между мандарина и грейпфрут, а има и кръстоски между мандарини и портокали. Мандарините традиционно се добавят към подаръците в коледните чорапи.

Приложение в диетата и употреба: 

Мандарините най-често се обелват, парченцата се разделят и консумират. Пресните плодове се използват и в салати, десерти и основни ястия. Кората се използва прясна или изсушена като подправка или за овкусяване на сладкиши и напитки. Те са отлични в комбинация с шоколад и се употребяват и за производство на етерично масло.

Мандарините са отличен източник на витамин С, фолиева киселина и бета-каротин. Те съдържат също калий, магнезий и витамини В1, В2 и В3. Една средно голяма мандарина (70 грама) съдържа 1,5 грама фибри.

 

Приложение за медицински цели:  

Мандарините са отличен източник на витамини и антиоксиданти, които предотвратяват възпаленията в организма. Те са подходящи за борба с кожни заболявания и артрит и могат да се използват за лечение на леки порязвания и рани. Подпомагат усвояването на желязото от храната.

Мандарините се състоят от фибри като пектин и хемицелулоза, които ограничават усвояването на холестерола в червата, като намаляват риска от затлъстяване.

Хранителните влакна в мандарините подобряват храносмилането и могат да предотвратят появата на много хронични заболявания като рак и сърдечни болести.

Етеричното масло от мандарина помага за облекчаване на стомашни проблеми като метеоризъм и спомага за освобождаване на излишните газове от организма. Етеричното масло може да се използва за лечение на стомашни рани и за успокояване на възпаления.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Спазмите могат да бъдат леки или тежки и могат да причинят много усложнения. Те могат да засегнат дихателната, храносмилателната и нервната система и да причинят затруднения в дишането. Етеричното масло от мандарина е ефективно спазмолитично средство, което помага за облекчаване на спазмите.