Статии и енциклопедии

Лизин

Лизин

Лизин

Лизинът често се използва от спортистите като протеинова добавка. Някои проучвания показват, че лизинът помага на мускулите да се възстановят по-бързо след тренировка. Научете повече за лизина и прочетете пълното му описание.

Описание

Лизин

 

Ползи от консумацията и роля в организма:

Лизинът е незаменима аминокиселина. От стотиците аминокиселини, които се срещат в природата, 20 са необходими за производството и растежа на белтъците, а само 10 от тези 20 могат да бъдат произведени от човешкото тяло. Останалите 10 са известни като незаменими аминокиселини, тъй като трябва да се внасят в организма чрез правилно хранене.
Лизинът е много важен за производството на карнитин, който превръща мастните киселини в енергия и понижава нивата на холестерола. Изглежда, че лизинът играе важна роля и в усвояването на калция и участва в образуването на колаген, който подпомага растежа и поддържането на костите и съединителната тъкан (включително кожата).

 

Дефицит и симптоми:

Най-често срещаните симптоми на недостиг на лизин са

  • Загуба на апетит,
  • косопад или пълна загуба на коса,
  • умора,
  • промени в настроението,
  • камъни в бъбреците,
  • анемия,
  • забавяне на растежа,
  • гадене, замайване,
  • репродуктивни нарушения.

 

Препоръчителна дневна доза

  • Кърмачета (на възраст 3-4 месеца): 103 мг/кг на ден
  • Деца (2 години): 64 мг/кг на ден
  • Ученици: 58 мг/кг на ден
  • Възрастни: 30 - 35 мг/кг на ден

 

Странични ефекти или предозиране:

Лизинът може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци по време на бременност и кърмене. Някои данни предполагат, че лизинът, в комбинация с витамини и добавки с желязо, може да повиши нивата на хемоглобина в кръвта при бременни жени. По-голямото количество хемоглобин в кръвта води до прекомерно количество червени кръвни клетки, което може да доведе до сгъстяване на кръвта и образуване на кръвни съсиреци.
Макар че високите дози лизин могат да понижат нивата на аргинин в организма и по този начин да облекчат избухването на херпес, аргининът все пак е важна аминокиселина, от която организмът ни се нуждае изключително много. Ако човек консумира твърде много лизин, това може да доведе до недостиг на аргинин в организма.

 

Добър източник на хранителни вещества:

Тъй като лизинът не може да се произвежда от тялото ни, той може да се внесе в организма чрез подходяща диета. Най-много лизин се съдържа в:

  • Телешкото и агнешкото месо,
  • сиренето пармезан,
  • птичето месо,
  • свинското месо,
  • соята,
  • рибата тон,
  • тиквените семки,
  • яйцата,
  • ядките и семената,
  • водораслите спирулина.

 

Знаете ли, че?

Лизинът често се използва от спортистите като протеинова добавка. Някои проучвания показват, че лизинът допринася за по-бързото възстановяване на мускулите след тренировка.
Лизинът помага на организма да абсорбира калция и намалява количеството калций, отделяно от организма с урината. Тъй като калцият е от съществено значение за здравето на костите, някои изследователи смятат, че лизинът може да помогне за предотвратяване на намаляването на костната плътност, свързано с остеопорозата. Лабораторни изследвания показват, че лизинът в комбинация с L-аргинин (друга аминокиселина) прави костните клетки по-активни и подобрява производството на колаген.
Редовното приемане на лизин може да помогне за предотвратяване на образуването на херпес по устните.