Хистидин
Редовната консумация на хранителна добавка, съдържаща хистидин, може да намали риска от сърдечносъдо..
Този уебсайт използва бисквитки, за удобство на потребителите и за предоставяне на съдържание. Някои от тях са нужни за правилното функциониране на сайта, а други не са задължителни. Повече информация
Лизинът често се използва от спортистите като протеинова добавка. Някои проучвания показват, че лизинът помага на мускулите да се възстановят по-бързо след тренировка. Научете повече за лизина и прочетете пълното му описание.
Описание
Ползи от консумацията и роля в организма:
Лизинът е незаменима аминокиселина. От стотиците аминокиселини, които се срещат в природата, 20 са необходими за производството и растежа на белтъците, а само 10 от тези 20 могат да бъдат произведени от човешкото тяло. Останалите 10 са известни като незаменими аминокиселини, тъй като трябва да се внасят в организма чрез правилно хранене.
Лизинът е много важен за производството на карнитин, който превръща мастните киселини в енергия и понижава нивата на холестерола. Изглежда, че лизинът играе важна роля и в усвояването на калция и участва в образуването на колаген, който подпомага растежа и поддържането на костите и съединителната тъкан (включително кожата).
Дефицит и симптоми:
Най-често срещаните симптоми на недостиг на лизин са
Препоръчителна дневна доза
Странични ефекти или предозиране:
Лизинът може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци по време на бременност и кърмене. Някои данни предполагат, че лизинът, в комбинация с витамини и добавки с желязо, може да повиши нивата на хемоглобина в кръвта при бременни жени. По-голямото количество хемоглобин в кръвта води до прекомерно количество червени кръвни клетки, което може да доведе до сгъстяване на кръвта и образуване на кръвни съсиреци.
Макар че високите дози лизин могат да понижат нивата на аргинин в организма и по този начин да облекчат избухването на херпес, аргининът все пак е важна аминокиселина, от която организмът ни се нуждае изключително много. Ако човек консумира твърде много лизин, това може да доведе до недостиг на аргинин в организма.
Добър източник на хранителни вещества:
Тъй като лизинът не може да се произвежда от тялото ни, той може да се внесе в организма чрез подходяща диета. Най-много лизин се съдържа в:
Знаете ли, че?
Лизинът често се използва от спортистите като протеинова добавка. Някои проучвания показват, че лизинът допринася за по-бързото възстановяване на мускулите след тренировка.
Лизинът помага на организма да абсорбира калция и намалява количеството калций, отделяно от организма с урината. Тъй като калцият е от съществено значение за здравето на костите, някои изследователи смятат, че лизинът може да помогне за предотвратяване на намаляването на костната плътност, свързано с остеопорозата. Лабораторни изследвания показват, че лизинът в комбинация с L-аргинин (друга аминокиселина) прави костните клетки по-активни и подобрява производството на колаген.
Редовното приемане на лизин може да помогне за предотвратяване на образуването на херпес по устните.
Редовната консумация на хранителна добавка, съдържаща хистидин, може да намали риска от сърдечносъдо..
Глицинът е особено важен за поддържането на здрава храносмилателна система и централна нервна систем..
Понеделник - четвъртък 8.00 - 16.00 ч
Петък 8.00 - 14.00 ч
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.