Статии и енциклопедии

Левурда (Allium ursinum)

Левурда (Allium ursinum)

Левурда (Allium ursinum)

Левурдата е антибактериално средство и мощен антибиотик. Тя е билка, която може да окаже значително въздействие върху понижаването на кръвното налягане, което може да намали и риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт. Научете повече за нея и прочетете пълното описание ...

Описание

Левурда 

Латинско наименование:

Allium ursinum

Използваема част:

Грудките, стъблата, листата, цветовете

Други наименования:

Мечи лук, див чесън, див лук и чремош

Обща характеристика и история:

Левурдата произхожда от Европа и Азия. Невероятната му прилика с момината сълза и обикновения мразовец означава, че отравяния се случват всяка година.

Той е многогодишно тревисто растение, което достига височина 10-40 см и крие в почвата луковица, от която през пролетта израстват стъбло и две листа. Тя има бели цветове, които цъфтят през май и юни. Разпознава се по силната миризма, която напомня на чесън.

Познат е на древните римляни, които са вярвали, че лечебното му действие е по-силно от това на чесъна.

Названието му "мечи чесън" идва от факта, че растението увеличава апетита и предизвиква, така да се каже, "мечи глад". То се консумира и от мечките след зимен сън, за да прочистят стомаха си.

През XIX в. кравите също са били хранени с левурда, който придавал на млякото чеснов вкус. Такова мляко е било особено популярно в Швейцария.

 

Приложение в диетата и употреба:

Левурдата е високо ценена кулинарна билка. Всички части на растението са годни за консумация. Листата могат да се използват за приготвяне на салати, да се сварят и сервират като гарнитура, да се използват в супи или като съставка на сосове.

Особено популярни са пестото и супата от левурда. Съставките на пестото са: листа левурда, черен пипер, зехтин, сол, кедрови ядки и сирене пармезан. То може да се ползва, като се намаже върху хляб, или да се използва в супи и като добавка към паста - възможностите са безкрайни!

Отлично се съчетава с риба и месо, а също така придава интересен вкус на ястията с яйца.

 

Приложение за медицински цели:

Левурдата е антибактериално средство и мощен антибиотик. Тя е билка, която може да окаже значително въздействие върху понижаването на кръвното налягане, което може да намали и риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт. Чесънът има подобно действие, но лечебната му сила трудно може да се сравни с тази на левурдата.

Той има и прочистващо действие и може да помогне при диария, колики, метеоризъм и загуба на апетит.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Сокът от левурда се използва като средство за отслабване. Той може да се използва за лечение на ревматични и артритни стави.

Сокът от растението може да се използва и за отблъскване на молци и други насекоми. Той действа като репелент и дезинфектант.

Левурдата е отличен избор за пролетно прочистване, тъй като прочиства цялото тяло. За приготвянето на сок от левурда могат да се използват пресните листа, а през летните месеци - и луковиците.