Статии и енциклопедии

Лецитин (Lecithin)

Лецитин (Lecithin)

Лецитин (Lecithin)

Лецитинът подобрява вида на сухата или увредена кожа, като намалява лющенето и възстановява еластичността. Научете за лецитина и прочетете пълната статия.

Описание

Лецитин (Lecithin)


Какво представлява лецитинът?

Лецитинът е естествена смес, съдържаща фосфор и мастни остатъци, намиращо се в растителните масла и семена, яйчния жълтък и в животинските организми. Формата му варира от восъчна маса до гъста течност. Хидрогенираният лецитин е продукт на контролирано хидрогениране (добавяне на водород). Лецитинът и хидрогенираният лецитин се използват при приготвянето на голям брой козметични продукти и продукти за лична хигиена.

Лецитинът и хидрогенираният лецитин подобряват външния вид на сухата или увредена кожа, като намаляват лющенето и възстановяват еластичността. Двете съставки помагат и за образуването на емулсии, като намаляват повърхностното напрежение на веществото.

Лецитинът се среща във всички живи организми, тъй като е преобладаващ компонент на нервната тъкан. Той може да се получи от соя, царевица и яйчни жълтъци. Въпреки че лецитинът включва диглицериди на стеаринова, палмитинова и олеинова киселина, точният мастнокиселинен състав на лецитина варира в зависимост от източника, от който е получен.

 

Предимства от употребата на лецитин:

  • Подобрява външния вид на сухата или увредена кожа.
  • Намалява лющенето на кожата и възвръща еластичността ѝ.