Бял трън и влиянието му върху здравето ни! Част 2
Белият трън се използва най-често за лечение на чернодробни заболявания. Разберете какви са всички п..
Този уебсайт използва бисквитки, за удобство на потребителите и за предоставяне на съдържание. Някои от тях са нужни за правилното функциониране на сайта, а други не са задължителни. Повече информация
Артишокът е богат на органични и фенолни киселини, които стимулират отделянето на храносмилателни сокове, флавоноиди, калиеви соли, провитамин А и други.
Описание
АРТИШОКЪТ (латинско Cynara scolymus) е едно от най-старите култивирани растения. Произхожда от Средиземноморието и се отглежда и вирее в цяла Западна Европа. От XV в. е високо ценен като деликатес, но лечебните му свойства са открити едва през XX в. Това е зелено многогодишно тревисто растение, което достига до 1,5 м височина. Той е много благоприятен за здравето и е истинско богатство на витамини, желязо и магнезий. Помага за детоксикацията на черния дроб, намалява нивата на захарта и триглицеридите в кръвта. Известен е също така с това, че стимулира отделянето на жлъчка, като по този начин предотвратява образуването на камъни в жлъчката. Облекчава лошото храносмилане като подуване на корема и повръщане. Спомага за премахване на лошия дъх, сънливостта след хранене, метеоризма и коремните болки.
Използваемите части на артишока са листата и цветовете. Листата могат да се берат и сушат, а по-късно да се използват в различни препарати (чай, тинктури и др.). Неотворените цветни глави и месестата основа могат да се използват в диетата като вкусен зеленчук.
Съставки и положителни ефекти на артишока
Листата са богати на органични и фенолни киселини, особено на горчивия, ароматен цинарин. Освен това те съдържат сескитерпенови лактони - горчиви вещества, които стимулират отделянето на храносмилателни сокове, флавоноиди, калиеви соли, провитамин А и много ензими.
През 2001 г. германски учени забелязват, че флавоноидите стимулират жлъчния поток и подпомагат обновяването на чернодробните клетки. Преди това те са установили, че екстракти от листата могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола в кръвта. През 2002 г. японски изследователи потвърждават този ефект и идентифицират сескитерпеновите лактони като активни вещества. Флавоноидите, с помощта на киселини и калиеви соли, действат като диуретици и облекчават бъбречните проблеми.
Изследванията показват също, че черният дроб се детоксикира по-бързо от вредните вещества с помощта на артишок, тъй като цинаринът е слаб диуретик.
Цинаринът е мощен антиоксидант, както и многото флавоноиди в артишока. Ето защо редовната консумация на артишок или екстракти от артишок може да предпази организма от вредните свободни радикали и преждевременното стареене.
Смята се, че артишокът е ефективен и при загуба на апетит и се използва при други храносмилателни разстройства или заболявания (синдром на раздразнените черва, болест на Крон, язви, диспепсия).
Консумацията на артишок се препоръчва на диабетици, тъй като се смята, че артишокът донякъде ограничава повишаването на кръвната захар след хранене. Артишокът често се препоръчва на хора с бъбречни заболявания, а според някои източници - и при подагра.
Приложение в кухнята
Ядливите части на артишока са месестата долна част на външните листа, централната част ("сърцето") и долната част на чашката. Преди употреба артишокът трябва да се измие добре под течаща вода. След това долните листа се отстраняват, а стъблото се отрязва, така че да е дълго около 2,5 см или по-малко. Горната четвърт на артишока също се отрязва, а заострените краища на листата се изрязват със специална ножица. След като артишокът бъде подрязан, той обикновено много бързо покафенява. Зеленият му цвят се запазва, ако бъде намазан с лимонов сок. Тъй като артишокът може да остави петна по ръцете, препоръчително е при работа с него да се носят гумени ръкавици!
Артишокът може да бъде варен, маринован, задушен, пържен, сервиран с различни сосове и дресинги или пълнен; стъблото на главата може да се бланшира в супи и яхнии. Младите артишоци могат да се консумират и сурови. Те могат да се приготвят като самостоятелно ястие или да се добавят към други ястия.
Предпазни мерки
Употребата и консумацията на артишок е напълно безопасна. Препоръчва се повишено внимание при употребата на артишок от пациенти с камъни в жлъчката, а употребата на артишок или екстракти от него не се препоръчва при хора със запушване на жлъчните пътища (напр. поради наличие на камъни в жлъчката). Артишокът трябва да се избягва и от хора с алергии към артишок или сродни растения, членове на семейство Сложноцветни, поради възможността за поява на дерматит.
Екстрактът от артишок е един от най-търсените растителни екстракти за подпомагане на детоксикацията на черния дроб и бъбреците!
Белият трън се използва най-често за лечение на чернодробни заболявания. Разберете какви са всички п..
Ракът е едно от най-разпространените заболявания в днешно време. Вижте 20-те типични признака за рак..
Понеделник - четвъртък 8.00 - 16.00 ч
Петък 8.00 - 14.00 ч
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.