Статии и енциклопедии

Познавате ли лечебното действие на левурдата?

Познавате ли лечебното действие на левурдата?

Познавате ли лечебното действие на левурдата?

Левурдата има антибактериални, антибиотични и антисептични свойства. Тя понижава кръвното налягане, като по този начин предотвратява инсулти и развитие на сърдечни заболявания. Проверете!

Описание

Когато се разхождате из гората в прекрасен пролетен следобед, усещате мириса на чесън във въздуха. Не чесънът обаче излъчва тази прекрасна миризма, а все по-популярната през последните години левурда, която има невероятни лечебни сили. Тя лекува всичко, което лекува чесънът, и дори повече.

 

Защо левурдата е полезна за здравето?

Левурдата има антибактериални, антибиотични и антисептични свойства, така че наистина има смисъл да я включите в диетата си. Тя понижава кръвното налягане, като по този начин предотвратява инсулти и развитие на сърдечни заболявания.

(Източник на изображението: thehungryguest.com)

Къде можем да я открием?

Левурдата расте в началото на пролетта. Ще я разпознаете по двете копиевидни листа с дръжка между тях и издължена луковица, скрита в почвата. Но миризмата на чесън със сигурност ще издаде скривалището на левурдата. Листата донякъде наподобяват тези на момината сълза, така че внимавайте. Размачкайте листата между пръстите си, за да проверите дали наистина миришат на чесън. За да откриете разнообразни приложения на левурдата, можете да си направите една прекрасна разходка в гората, а също така можете да го намерите и по сергиите на пазара.

 

Печена паста с левурда

Левурдата дава прекрасен вкус на пастата, който се допълва от запечените бадеми в рецептата по-долу.

За 4 порции са ви необходими:

  • 400 г паста

  • 3 с. л. зехтин,

  • 20 г масло,

  • 3 големи глави червен лук, нарязани на ситно,

  • 1 супена лъжица бял винен оцет,

  • 100 мл бяло вино,

  • 200 г левурда,

  • 40 г стафиди, накиснати във вряла вода за 10 минути,

  • 40 г обелени бадеми, препечени и нарязани на едро,

  • 60 г настърган пармезан,

  • сол и черен пипер.

 

  1. Загрейте фурната до 170°C. Сложете пастата в тавичка, изсипете една супена лъжица зехтин и печете за 10 минути.

  2. Разклатете добре тавата и печете отново за 10 минути. Макароните трябва да придобият приятен кафяв цвят.

  3. Сложете останалата част от зехтина в тиган с капак, добавете маслото и лука и запържете всичко заедно. Добавете щипка сол и покрийте тигана.

  4. Изчакайте 10 минути, за да омекне лукът. Добавете оцета и виното. Гответе, докато течността се превърне в пара. Добавете левурдата и изчакайте няколко минути.

  5. Когато макароните са готови, сложете ги във вряща вода и варете 7 - 10 минути. Добавете стафидите и разбъркайте.

  6. Отцедете макароните и ги добавете в тигана с маринатата. Разбъркайте добре, добавете бадемите и поръсете с пармезан.

Добър апетит!