Статии и енциклопедии

LCHF мусака

LCHF мусака

LCHF мусака

Мусаката се смята от мнозина за гръцко ястие, въпреки че всъщност е ястие с произход от Арабия. LCHF мусаката съдържа патладжан и пилешко или друго месо по избор. Вижте рецептата за LCHF мусака.

Описание

LCHF мусака


Хранителна стойност:

Въглехидрати: 6% (10 г)
Фибри: 5 г
Мазнини: 73% (57 г)
Протеин: 21% (38 г)
Калории: 707 kcal


Съставки:

  • 150 г патладжан,
  • 4 с.л. зехтин,
  • 1 глава лук,
  • 2 скилидки чесън, нарязани на дребно
  • 1 ч.л. канела на прах,
  • 1 с.л. червен пипер на прах,
  • 1 с.л. риган,
  • 1 ч.л. сол,
  • ½ ч.л. смлян черен пипер,
  • 1 ¼ кг пилешка кайма или друг вид месо по избор,
  • ½ чаша доматен сос.

 

За бешамела:

  • 85 г крема сирене,
  • ½ чаша заквасена сметана,
  • 1 скилидка чесън, пресована
  • ¼ ч.л. сол,
  • 200 г настъргано жълто сирене по избор.

 

Начин на приготвяне: 

  1. Загрейте фурната до 185 °C.
  2. Нарежете патладжана на малки кубчета. В голям тиган го запържете набързо в зехтин, като ги посолите и поръсите с черен пипер.
  3. Добавете на дребно нарязания лук, чесъна и другите подправки. Пържете докато лукът и патладжанът омекнат и придобият цвят.
  4. Добавете каймата в тигана и след като се запържи за няколко минути, добавете доматения сос.
  5. Смесете съставките за бешамела в купа (запазете половината настъргано сирене за горната част на мусаката). Оставете бешамела да престои няколко минути, за да се сгъсти.
  6. Сега сложете месото и патладжана в подходяща тавичка за печене, изсипете отгоре бешамела и останалото настъргано жълто сирене.
  7. Печете около 20 минути или докато жълтото сирене се разтопи и стане златисто. 

 

Съвет:

Към мусаката можете да сервирате голяма купа с различни видове зелена салата, сирене фета, червен лук и маслини.