Статии и енциклопедии

LCHF "ризото" от карфиол и гъби шийтаке

LCHF "ризото" от карфиол и гъби шийтаке

LCHF "ризото" от карфиол и гъби шийтаке

LCHF "ризото" от карфиол и гъби шийтаке е вкусен и по-здравословен вариант на класическото ризото, тъй като основната му съставка е карфиол. Вижте рецептата за LCHF "ризото" от карфиол и гъби шийтаке.

Описание

LCHF "ризото" от карфиол и гъби шийтаке


Хранителна стойност:

Въглехидрати: 7% (16 г)
Фибри: 6 г
Мазнини: 82% (76 г)
Протеин: 10% (22 г)
Калории: 831 kcal


Съставки:

  • 1 кг карфиол,
  • 1 ¾ чаша сладка сметана,
  • 50 г масло,
  • 1 с.л. лук на прах,
  • 3 с.л. лимонов сок,
  • 80 г пармезан,
  • 10 гъби шийтаке,
  • 2 скилидки чесън,
  • 2 с.л. зехтин,
  • сол и черен пипер.

 

За украса:

  • 3 с.л. на ситно нарязана прясна мащерка или магданоз,
  • малко пармезан,
  • 2 супени лъжици кедрови ядки,
  • 2 супени лъжици зехтин.

 

Начин на приготвяне:

  1. Измийте карфиола и го подсушете, след което го нарежете на възможно най-малки парчета, за предпочитане с големината на оризови зърна.
  2. Смесете сметаната, маслото, лука на прах и лимоновия сок в голям тиган. Разбъркайте добре и изчакайте да заври.
  3. Добавете карфиола и гответе 10-15 минути, като разбърквате.
  4. Добавете едро нарязания пармезан и разбъркайте добре, след което добавете сол и черен пипер на вкус.
  5. Докато приготвяте карфиола в единия тиган, в друг запържете гъбите шийтаке и чесъна в маслото. Сол и черен пипер.
  6. Сервирайте, като първо сложите в чинията карфиола, отгоре гъбите шийтаке и след това поръсите всичко заедно с пресни билки и настърган пармезан. Може да добавите няколко капки зехтин и малко орехи.

 

Съвет:

Не преварявайте карфиола, в противен случай ще получите каша. Вместо карфиол можете да използвате броколи, а гъбите шийтаке заменете с друг вид гъби по ваш избор. Ако не обичате гъби можете да изберете и някой друг зеленчук или източник на протеин (не са изключени също морски дарове).