Статии и енциклопедии

LCHF лазаня от карфиол

LCHF лазаня от карфиол

LCHF лазаня от карфиол

LCHF лазанята с карфиол е за всички любители на здравословната лазаня! А освен всичко е и вкусна. Вижте рецептата за LCHF лазаня от карфиол.

Описание

LCHF лазаня от карфиол


Хранителна стойност:

Въглехидрати: 11% (15 г)
Фибри: 5 г
Мазнини: 63% (37 г)
Протеин: 26% (34 г)
Калории: 548 kcal


Съставки:

  • 0,5 кг телешко месо,
  • 1 глава лук,
  • 3 скилидки чесън,
  • 2 с.л. доматено пюре,
  • 200 г смлени домати,
  • 8 с.л. червено вино,
  • 1 ч.л сол,
  • щипка черен пипер, смлян,
  • масло.

 

За соса със сирена:

  • 1 чаша заквасена сметана,
  • 8 с.л. сладка сметана,
  • 120 г настъргано жълто сирене,
  • сол и черен пипер.
    За корите за лазаня:
  • 2 кг карфиол,
  • 4 яйца,
  • ½ ч.л. морска сол,
  • щипка черен пипер, смлян,
  • 8 с.л. настърган пармезан.

 

Начин на приготвяне:

 

  1. Загрейте фурната на 200°C.
  2. Телешкото месо се запържва в маслото.
  3. В друг тиган се запържват нарязаните на ситно лук и чесън и се добавя доматеното пюре. Оставете настрана и към сместа добавете смлени домати, червено вино, сол и черен пипер.
  4. Оставете да почине поне 20 минути.
  5. През това време пригответе корите за лазаня: Сварете много ситно нарязания карфиол за 3-5 минути, а когато изстине, изцедете течността от него.
  6. Към карфиола се добавят яйцата и подправките и всичко се разбърква добре. Готовото тесто се разпределя върху тавата за печене и се пече в долната част на фурната за около 15 минути.
  7. Оставете да изстине, след което нарежете тестото на кори.
  8. Смесете двата вида сметана и варете, свалете от огъня и добавете настърганото жълто сирене. Добавете сол и черен пипер на вкус.
  9. Наредете слоевете - кори, месо и сос от сирена. Завършете със сос от сирене, след което поръсете с настъргания пармезан.
  10. Увеличете температурата на фурната на 225°C и печете още 20-30 минути.