Статии и енциклопедии

LCHF гулаш

LCHF гулаш

LCHF гулаш

Обичате ли гулаш? Пригответе си агнешки гулаш, който е истинската звезда на гулаша. Може да използвате и всяко друго месо. Вижте рецептата за приготвяне на LCHF гулаш.

Описание

LCHF гулаш


Хранителна стойност:

Въглехидрати: 9% (11 г),
Фибри: 4 г,
Мазнини: 78% (42 г),
Протеин: 13% (16 г),
Калории: 491 kcal


Съставки:

  • 1 глава лук,
  • 2 скилидки чесън,
  • корен от целина,
  • 1 червена чушка,
  • 400 г агнешко месо,
  • 100 г масло,
  • 1 с.л. червен пипер на прах,
  • ¼ ч.л. лют червен пипер,
  • 1 с.л. риган,
  • ½ с.л. счукани семена от кимион,
  • 1 ч.л. сол,
  • ¼ ч.л. смлян черен пипер,
  • 3 смлени домата,
  • 2-3 чаши вода,
  • 1 чаша заквасена сметана и пресен магданоз - двете за гарнитура.


Начин на приготвяне:

  1. Обелете и нарежете зеленчуците.
  2. Разтопете маслото (може и зехтин или олио) в тиган на средна температура, след което запържете лука и след това чесъна.
  3. Добавете месото и разбърквайте от време на време. Гответе до покафеняване.
  4. Добавете червената чушка, корена от целина, червения пипер, лютия червен пипер, ригана, кимиона, солта и черния пипер.
  5. Разбъркайте за около 1 минута, след което добавете доматите и водата.
  6. Увеличете температурата, за да започне да кипи. Трябва да ври около 10 минути или до пълната готовност на месото и зеленчуците.
  7. Гулашът се поднася, като отгоре се поръси наситнен магданоз, може да се добави и лъжица заквасена сметана.


Съвет:

Агнешкото е основната звезда на този гулаш, но можете да използвате и всякакъв друг вид месо за него. Телешкото е вторият най-добър избор, следвано от пилешкото, което има по-слабо изразен вкус. Гулашът, както всички подобни ястия, развива вкуса си след ден-два. Вместо чисто масло може да приготвите половин масло и половин зехтин за пържене.