Статии и енциклопедии

Лактоза (Lactose)

Лактоза (Lactose)

Лактоза (Lactose)

Лактозата е млечна захар, която се използва за производство на таблетки, тъй като има отлични свойства за компресиране. Научете повече за лактозата и прочетете пълната статия.

Описание

Лактоза (Lactose)

 

Какво представлява лактозата?

Лактозата (C12H22O11) е млечна захар. Тя е дизахарид, съставен от една молекула галактоза и една молекула глюкоза.

Във фармацевтичната промишленост лактозата се използва за приготвяне на таблетки, тъй като има отлични свойства за компресиране. Използва се също така за образуване на прах за разреждане на инхалация в сух прах.

Лактозата може да бъде посочена като водна лактоза, безводна лактоза, лактозин монохидрат или изсушена чрез разпръскване лактоза. 

Хората с непоносимост към лактоза нямат ензимите, необходими за усвояването ѝ. Повечето лекарства не съдържат достатъчно лактоза, за да предизвикат непоносимост. Въпреки това при някои пациенти с тежка непоносимост към лактоза могат да се появят симптоми.

Лактозата се среща в противозачатъчните таблетки и в някои лекарства без рецепта за облекчаване на стомашни киселини или метеоризъм. 
Пациенти, които са алергични към лактоза (а не само с непоносимост към лактоза), не трябва да приемат таблетки, които я съдържат.

Предимства от употребата на лактоза:

  • Има отлични свойства на компресиране.
  • Образува прах за разреждане на инхалации.