Фолиева киселина (витамин В9)
Фолиевата киселина е често срещана в хранителните добавки. Препоръчва се особено за бременни жени, н..
Този уебсайт използва бисквитки, за удобство на потребителите и за предоставяне на съдържание. Някои от тях са нужни за правилното функциониране на сайта, а други не са задължителни. Повече информация
L-карнитинът спомага за изгарянето на мазнините, подобрява физическата форма, предотвратява умората и осигурява енергия на сърцето и други органи.
Описание
Особено в черния дроб и бъбреците. Наличието на витамин С, ниацин и витамин В6 е от съществено значение за синтеза.
Често се среща в хранителните добавки за подпомагане на загубата на тегло.
L-карнитинът превръща дълговерижните мастни киселини, като триглицеридите, в митохондрии, където те се използват в процеса на окисление за производство на енергия. L-карнитинът също така намалява умората и действа като средство за потискане на апетита. Това го прави ефективно средство при отслабване и диети. L-карнитинът не само предотвратява натрупването на мазнини, но и увеличава аеробния капацитет, което от своя страна спомага за изгарянето на повече калории.
В човешкия организъм се съдържат около 20-25 г L-карнитин. Органите и клетките в тялото се нуждаят от енергия, за да функционират. L-карнитинът се грижи за тяхната работа. С напредването на възрастта собственото ни производство на L-карнитин намалява. Приемът на месо също намалява, мускулната маса се губи и се появяват мастни натрупвания. Ето защо L-карнитинът е важно хранително вещество за възрастните хора, за да поддържат здравето и жизнеността си.
L-карнитинът се съдържа главно в червеното месо (говеждо, агнешко), рибата, птичето месо, млякото и други подобни продукти.
Еленско месо, говеждо месо: 100-220 мг/100 г
Свинско, заешко месо: 20-30 мг/100 г
Птиче месо: 6-30 мг/100 г
Риба: 6-20 мг/100 г
Мляко и млечни продукти: 1-10 мг/100 г
Първите проучвания върху действието на L-карнитина са проведени още през 1937 г. В проучването се препоръчва прием на 2 до 4 мг L-карнитин преди активност или консумация през деня. За по-добро представяне може да се добави кофеин, който допълнително да стимулира освобождаването на мастни киселини. L-карнитинът се предлага под формата на таблетки, капсули или течност. Някои видове L-карнитин могат да се приемат и с храна.
Пациентите с проблеми с щитовидната жлеза или тези с много ниски нива на хормоните на щитовидната жлеза се съветват да не приемат допълнително L-карнитин.
Фолиевата киселина е често срещана в хранителните добавки. Препоръчва се особено за бременни жени, н..
Коензим Q10 се счита за един от най-мощните антиоксиданти, който защитава организма от вредните своб..
Понеделник - четвъртък 8.00 - 16.00 ч
Петък 8.00 - 14.00 ч
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.