Статии и енциклопедии

Как да изгорите мастните натрупвания с L-карнитин.

Как да изгорите мастните натрупвания с L-карнитин.

Как да изгорите мастните натрупвания с L-карнитин.

L-карнитинът спомага за изгарянето на мазнините, подобрява физическата форма, предотвратява умората и осигурява енергия на сърцето и други органи.

Описание

Основната функция на L-карнитина е да пренася мастни киселини в клетките и да осигурява енергия. Без L-карнитин мастните киселини не биха достигнали до мястото на производство на енергия.

 

Карнитинът е амониево съединение, което хората произвеждаме от двете аминокиселини метионин и лизин.

Особено в черния дроб и бъбреците. Наличието на витамин С, ниацин и витамин В6 е от съществено значение за синтеза.

Често се среща в хранителните добавки за подпомагане на загубата на тегло.

 

L-карнитинът превръща дълговерижните мастни киселини, като триглицеридите, в митохондрии, където те се използват в процеса на окисление за производство на енергия. L-карнитинът също така намалява умората и действа като средство за потискане на апетита. Това го прави ефективно средство при отслабване и диети. L-карнитинът не само предотвратява натрупването на мазнини, но и увеличава аеробния капацитет, което от своя страна спомага за изгарянето на повече калории.

 

В човешкия организъм се съдържат около 20-25 г L-карнитин. Органите и клетките в тялото се нуждаят от енергия, за да функционират. L-карнитинът се грижи за тяхната работа. С напредването на възрастта собственото ни производство на L-карнитин намалява. Приемът на месо също намалява, мускулната маса се губи и се появяват мастни натрупвания. Ето защо L-карнитинът е важно хранително вещество за възрастните хора, за да поддържат здравето и жизнеността си.

 

Ползи от L-карнитин за организма:

  • помага за изгарянето на мазнините,
  • подпомага възстановяването след различни дейности,
  • подобрява физическата форма,
  • предотвратява умората,
  • предотвратява подкисляването,
  • осигурява енергия за сърцето и вътрешните органи,
  • подпомага извеждането на амоняка от организма.

 

В кои храни се намира L-карнитинът?

L-карнитинът се съдържа главно в червеното месо (говеждо, агнешко), рибата, птичето месо, млякото и други подобни продукти.

Еленско месо, говеждо месо: 100-220 мг/100 г

Свинско, заешко месо: 20-30 мг/100 г

Птиче месо: 6-30 мг/100 г

Риба: 6-20 мг/100 г

Мляко и млечни продукти: 1-10 мг/100 г

Първите проучвания върху действието на L-карнитина са проведени още през 1937 г. В проучването се препоръчва прием на 2 до 4 мг L-карнитин преди активност или консумация през деня. За по-добро представяне може да се добави кофеин, който допълнително да стимулира освобождаването на мастни киселини. L-карнитинът се предлага под формата на таблетки, капсули или течност. Някои видове L-карнитин могат да се приемат и с храна.

Пациентите с проблеми с щитовидната жлеза или тези с много ниски нива на хормоните на щитовидната жлеза се съветват да не приемат допълнително L-карнитин.