Статии и енциклопедии

Ксантанова гума (Xanthan Gum)

Ксантанова гума (Xanthan Gum)

Ксантанова гума (Xanthan Gum)

Ксантановата гума се използва при приготвянето на безглутенови ястия, тъй като свързва, сгъстява и действа като естествен емулгатор в храната. Научете повече за ксантановата гума и прочетете пълната статия.

Описание

Ксантанова гума (Xanthan Gum)

 

Какво представлява ксантановата гума?

Ксантанова гума е полизахарид, получен при ферментацията на въглехидрати, по-специално глюкоза или царевичен сироп. Тя се разпознава като бял прах, който набъбва във вода. Използва се в широк спектър от козметични продукти и продукти за лична хигиена, включително продукти за къпане, грим, продукти за грижа за кожата и косата, както и пасти за зъби.

Често се използва при приготвянето на безглутенови ястия, тъй като свързва, сгъстява и действа като естествен емулгатор в храната, като същевременно замества всички свойства на глутена.

В козметиката ксантановата гума повишава стабилността и вискозитета на емулсиите. Тя трябва да се добавя само в малки количества. Ксантановата гума се използва и за сгъстяване на кремове и лосиони и за сгъстяване на продукти за измиване (гелове за измиване на лице и тяло). Тя е много добър овлажнител.

 

Предимства от употребата на ксантанова гума:

  • Идеален избор за приготвяне на безглутенови ястия (замества глутена).
  • Свързва и сгъстява.
  • Действа като естествен емулгатор.
  • Повишава стабилността на емулсиите.