Царевица (Zea mays)
Царевицата намалява риска от развитие на хемороиди и рак на дебелото черво. Тя съдържа голямо количе..
Този уебсайт използва бисквитки, за удобство на потребителите и за предоставяне на съдържание. Някои от тях са нужни за правилното функциониране на сайта, а други не са задължителни. Повече информация
Краставиците съдържат няколко витамина от група В, включително витамин В1, витамин В5 и витамин В7 (биотин). Витамините от група В помагат за облекчаване на чувството на тревожност и намаляват някои от вредните ефекти на стреса. Научете повече за краставиците и прочетете пълното описание...
Описание
Наименование на растението:
Краставици
Латинско наименование:
Cucumis sativus
Използваема част:
Плод
Други наименования:
Салатна краставица
Обща характеристика и история:
Краставиците принадлежат към семейството на тиквичките. Това е пълзящо растение с големи, твърди листа, които осигуряват подслон за плодовете. Плодовете са 97% вода, което означава, че не са калорични. Те имат мек вкус. Плодовете на краставицата са зелени на цвят и могат да се консумират сурови. Те могат да се консумират през цялата година, но трябва да се отбележи, че зимните краставици не съдържат толкова много хранителни вещества, колкото летните.
По време на Римската империя краставиците са били консумирани както от членовете на аристокрацията, така и от представителите на по-ниските социални слоеве. След падането на Рим популярността на краставиците спада. Краставиците започват да се използват отново едва през XIV век.
Краставиците се споменават два пъти в Библията. Смята се, че първите краставици са били мариновани в долината на Тигър преди почти 3000 години.
През 1600 г. жителите на Англия се опълчват срещу пресните, неварени зеленчуци. Те смятали, че суровата храна е подходяща само като фураж за животните, което довело до нов спад в популярността на краставиците.
Приложение в диетата и употреба:
Краставицата е нискокалоричен зеленчук. Те имат воднист и мек вкус, който леко напомня на пъпеш. Могат да се консумират сурови, като се добавят към много салати. Супата от краставици и сосът от краставици също са популярни.
В индийската кухня много популярно ястие е салатата от сурови краставици.
През зимата се приготвят и мариновани краставици, по-известни като "кисели краставички".
Приложение за медицински цели:
Краставиците съдържат противовъзпалително вещество, наречено фисетин, което играе важна роля за здравето на мозъка. Освен че подобрява паметта и предпазва нервните клетки от свързаното с възрастта влошаване, то предотвратява и влошаването на паметта.
Краставиците съдържат и полифеноли, наречени лигнани (пинорезинол, ларицирезинол и секоизоларицирезинол), които могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на рак на гърдата, матката и яйчниците.
Поставянето на резен краставица в устата може да помогне да се отървете от лошия дъх, причинен от бактерии. Според принципите на Аюрведа яденето на краставици може да помогне за освобождаване на излишната топлина в стомаха, която се смята за основна причина за лошия дъх.
Краставиците съдържат няколко витамина от група В, включително витамин В1, витамин В5 и витамин В7 (биотин). Витамините от група В помагат за облекчаване на чувството на тревожност и намаляват някои от вредните ефекти на стреса.
А знаете ли, че? Скорошни открития:
Краставиците съдържат калий, който се свързва с по-ниски нива на кръвното налягане. Правилният баланс на калия в клетките и извън тях е от съществено значение за правилното функциониране на нашия организъм.
Царевицата намалява риска от развитие на хемороиди и рак на дебелото черво. Тя съдържа голямо количе..
Витамин А и антиоксидантите предпазват кожата от увреждане от слънцето. Недостигът на витамин А може..
Понеделник - четвъртък 8.00 - 16.00 ч
Петък 8.00 - 14.00 ч
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.