Обикновен хмел (Humulus lupulus)
Хмелът е богат източник на активни вещества, които стимулират стомашно-чревния тракт, убиват бактери..
Този уебсайт използва бисквитки, за удобство на потребителите и за предоставяне на съдържание. Някои от тях са нужни за правилното функциониране на сайта, а други не са задължителни. Повече информация
Копривата е богат източник на хранителни вещества, особено на калций, който е 5 пъти повече от този в млякото, и съдържа вещества, които понижават нивата на захарта.
Описание
Копривата със сигурност е позната на всички нас, тъй като в Европа често расте пред почти всяка къща. Както повечето от нас, вероятно и вие сте се сблъсквали с парещото чувство при допира на найните листа.
Тук виреят както големи, така и малки коприви. Най-добре е да избирате голямата (която достига до 1,5 м), тъй като тя съдържа повече полезни за организма съставки. Тя се събира през пролетта или есента, когато са още млади.
Копривата може да се събира в големи количества и след това да се използва за сушене, готвене, замразяване, салати, смутита, като заместител на спанак, в супи, бульони, разядки. Тя може да се изцежда и на сок, но за това е необходима добра сокоизстисквачка, а и такъв сок е много силен, така че трябва да се пие само в малки количества, смесен с някакъв друг прясно изцеден зеленчуков сок.
Когато готвите, обърнете внимание на водата, в която е варена копривата, тъй като тя е пълна с минерали и си струва да се пие.
ПОЛЗИ ОТ КОНСУМАЦИЯТА ИЛИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА КОПРИВА
Копривата е богат източник на хранителни вещества, особено на калций, който се смята, че е 5 пъти повече от този в млякото. Съдържа и големи количества минерали, особено желязо, ацетилхолин, метанова (мравчена) киселина, хистамин, витамини, хлорофил, ензими и вещества, които понижават кръвната захар.
КОПРИВАТА ОБЛЕКЧАВА УМОРАТА - Копривата е известна и с това, че облекчава умората. Когато се чувствате уморени, изпийте малко сок от коприва. За да приготвите пресен сок от коприва, залейте две шепи прясна коприва със 100 милилитра вода и разбъркайте добре в блендер. Четири пъти дневно приемайте по една супена лъжица от изцедения сок между храненията, за да се избавите от умората.
ПРОЧИСТВАНЕ НА ТЯЛОТО - Като консумирате коприва, можете да подобрите чревната си флора, което помага за по-бързото изхвърляне на водата и фекалиите от организма. За тази цел най-често се консумира чай от листа на коприва.
ПРОБЛЕМИ С КОСАТА И КОЖАТА - Запарката от коприва помага, ако имате проблеми с косопада и пърхота. Тя също така помага за подчертаване на цвета на тъмната коса. Измийте косата си със запарка от коприва без да изплаквате след това. Подобна инфузия може да се използва и като тоник за лице.
ОБЩА УПОТРЕБА НА КОПРИВАТА:
ВНИМАНИЕ: Не трябва да се прекалява с употребата на коприва в диетата, тъй като тя има слабително действие.
КАК ДА СИ НАПРАВИМ СИРОП ОТ КОПРИВА У ДОМА
Копривата също е чудесна за сироп.
За три литра ще ни трябват:
3 литра вода (студена),
Около 40 връхчета млада коприва,
6 лимона,
1 кг захар.
Приготвяне: Измийте младата коприва и лимоните под течаща вода и ги нарежете на едро. Покрийте ги със студена вода и ги оставете да престоят поне 24 часа. На следващия ден прецедете течността и я изстискайте добре с ръце. След това добавете захарта и разбърквайте от време на време. След няколко часа захарта се е разтворила (може да отнеме до 10 часа, в зависимост от разбъркването). Изсипете сиропа в чисти (за предпочитане термично обработени) бутилки.
Съхранение: Съхранявайте сиропа на хладно и тъмно място до шест месеца.
Консумация: Сиропът може да се консумира с лъжица или да се разреди с вода, за да се получи сок на вкус. В домашната медицина такъв сироп се препоръчвал особено на тези, които страдат от анемия или бъбречни заболявания.
СПАНАК ОТ КОПРИВА
За "спанака" от коприва са ви необходими:
0,5 кг коприва (смесете в блендер),
1 с.л. масло и 1 с.л. олио,
3 скилидки чесън,
1 супена лъжица брашно,
50 мл сметана за готвене,
100 мл вода.
Сол и черен пипер.
Приготвяне: Загрейте маслото и олиото в тенджера, добавете брашното и разбъркайте. Загрейте, докато брашното леко покафенее. Пресовайте чесъна, добавете към брашното и добавете сместа от коприва. Налейте 100 мл вода и 50 мл готварска сметана. Гответе на умерен огън в продължение на 10 минути. Преди сервиране посолете и поръсете ястието с черен пипер по желание.
Хмелът е богат източник на активни вещества, които стимулират стомашно-чревния тракт, убиват бактери..
В краткосрочен план ефектите на Муира Пуамa включват повишен приток на кръв към тазовата област, под..
Понеделник - четвъртък 8.00 - 16.00 ч
Петък 8.00 - 14.00 ч
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.