Статии и енциклопедии

Комбу

Комбу

Комбу

Комбу е едно от трите най-популярни водорасли в Япония. В допълнение към комбу, в Япония са много популярни също нори и уакаме. Научете повече за комбу и прочетете пълното описание.

Описание

Комбу


Кратко описание:
Комбу е едно от трите най-популярни водорасли в Япония. В допълнение към комбу, в Япония са много популярни също нори и уакаме. През последното десетилетие употребата на комбу в Япония е намаляла, докато тази на уакаме се е увеличила. В същото време употребата на водораслите комбу се е увеличила в западния свят. Това се дължи на глобализацията и на факта, че жителите на Окинава в Япония са прочути с необичайно дългата си продължителност на живота, вероятно дължаща се на консумацията на комбу. 

Комбу е богат източник на каротеноиди, диетични фибри, протеини, незаменими мастни киселини, минерали, витамини и биоактивни съединения като полифеноли и полизахариди. Съдържа йод, калий, магнезий, калций, желязо и йодид. Също така е източник на алгин, който действа като естествено слабително средство. Както Нори, така и Уакаме са със сравнително ниско съдържание на йод в сравнение с Комбу. 


Водораслите комбу могат да се консумират в прясно състояние, изсушени или под формата на чай. Варенето на водораслите в продължение на 15 минути намалява съдържанието на йод с до 99%.

Показания за употреба:

  • Изследванията показват, че Комбу действа като естествено слабително средство. 
  • Епидемиологичните проучвания показват, че съществува връзка между ниските нива на рак, установени от изследователите в района на Япония, и консумацията на водорасли комбу. 
  • Няма доказателства, че Комбу може да предотврати анемията, но е установено, че голямо количество желязо във водораслите се запазва дори след готвене.
  • Комбу подпомага щитовидната жлеза, като предотвратява недостига на йод в организма. 

 

Препоръки за употреба:

Комбу се предлага като хранителна добавка. За да избегнем прекомерното количество йод в добавката и евентуалното съдържание на тежки метали, трябва да избираме хранителни добавки от признат производител, който гарантира безопасната им употреба.


Странични ефекти:

Не са известни странични ефекти при консумацията на комбу.


Противопоказания:
Лицата с алергии към йод трябва да избягват употребата на водорасли. Същото се отнася и за всички пациенти с проблеми с щитовидната жлеза, а бременните и кърмещите жени трябва да се консултират с лекар преди употреба. Трябва да се внимава и при употребата на водорасли от пациенти с нарушения в кръвосъсирването.

Знаехте ли?

  • Думата "комбу" се появява за първи път на английски език едва през 1867 г. През 60-те години на миналия век изсушеното комбу започва да се изнася от Япония в други страни.
  • Средната продължителност на живота в Япония е с около пет години по-дълга от тази в САЩ.
  • Японците са известни с дълголетието си, което отчасти се дължи на високия прием на йод от морските водорасли.
  • Комбу произхожда от семейство Laminariaceae.
  • Първоначално се предлага в азиатските магазини за хранителни стоки и ресторанти, а сега може да се намери в някои супермаркети, магазини за здравословни храни и специализирани магазини.