Статии и енциклопедии

Келп

Келп

Келп

Келпът има благоприятен ефект за диабетиците, като влияе върху нивата на кръвната захар (понижава нивата на глюкозата в кръвта). Научете повече за келпа и прочетете пълната статия.

Описание

Келп


Кратко описание:

Келп е вид морско водорасло, богато на хранителни вещества, които са благотворни за здравето ни и дори предотвратяват развитието на болести. Водораслите са в основата на храната, приготвяна в много азиатски ресторанти, тъй като са естествен източник на витамини, минерали и антиоксиданти. Всъщност водораслите могат да се намерят и на плажа. Това е кафяво морско водорасло, което расте в плитки, богати на хранителни вещества солени води по целия свят. От него се произвежда съединение, наречено натриев алгинат, което се използва като сгъстител в много храни, включително сладоледи и салатни дресинги. Келпът може да се консумира суров, термично обработен, на прах и в хранителни добавки.

Водораслите съдържат голямо количество:

  • Желязо,
  • манган,
  • магнезий,
  • мед,
  • цинк,
  • рибофлавин,
  • ниацин,
  • тиамин,
  • витамини А, В12, В6 и С.

 

Витамините от група В са много важни за нормалния клетъчен метаболизъм и осигуряват енергия на организма. Келпът съдържа и калций, който е важен за поддържането на здрави кости и нормалната мускулна функция.


Показания за употреба:

Възпалението и стресът се считат за основни фактори, допринасящи за хроничните заболявания. Включването на морски водорасли в диетата има много ползи за здравето, тъй като водораслите са много богати на антиоксиданти, включително каротеноиди, флавоноиди и алкалоиди, които помагат за предотвратяване на заболявания. Оксидативният стрес може да причини сърдечносъдови заболявания. Съществуват значителни доказателства, че водораслите могат да се борят с хроничните заболявания, включително с рака. Келп съдържа съединение, наречено фукоидан, което може да предотврати разпространението на рак на белия дроб и простатата. 

През последните години изследователите се опитват да намерят връзка между водораслите и отслабването. Келп съдържа естествени фибри - алгинат, които могат да предотвратят усвояването на мазнините в червата. 

Келпът има благоприятен ефект за диабетиците, като влияе върху нивата на кръвната захар (понижава нивата на глюкозата в кръвта). 


Препоръка за прием:

Келп се предлага под различни форми. В допълнение към включването на добавки с келп в диетата, диетолозите препоръчват балансирано хранене с много зеленчуци, както от сушата, така и от морето. Келп може да се консумира в супи, към салати, или да се добавя към зеленчукови сокове. 


Странични ефекти:

Не са известни странични ефекти на келп, но консумацията на твърде много келп може да доведе до прекомерна концентрация на йод в организма. В резултат на това щитовидната жлеза се стимулира прекомерно, което може да навреди на организма. Тъй като водораслите могат да абсорбират и тежки метали като арсен, кадмий и олово във водата, търсете сертифицирани хранителни добавки. 


Противопоказания:
Консумацията на келп не се препоръчва на хора, страдащи от хипертиреоидизъм (свръхактивна щитовидна жлеза).

Знаехте ли?

  • Келпът расте в плитки води, защото зависи от слънчевата светлина, която му е необходима за фотосинтезата.
  • Морските таралежи са основна заплаха за водораслите.
  • Келп се използва за производството на шампоани, пасти за зъби и няколко вида храни, като пудинги, салатни дресинги, торти, млечни продукти и замразени храни.
  • Келпът е с много ниско съдържание на калории и с високо съдържание на калций и витамин К.
  • Келпът се отглежда като култура (той е част от световното селскостопанско производство на морски водорасли).