Статии и енциклопедии

Канела (Cinnamomum verum)

Канела (Cinnamomum verum)

Канела (Cinnamomum verum)

Канелата е подправка, която се добива от клоните на диворастящите дървета Cinnamomum. Те произхождат от Карибския басейн, Южна Америка и Югоизточна Азия. Научете повече за канелата и прочетете нейното пълно описание ...

Описание

Канела

Латинско наименование:

Cinnamomum verum и Cinnamomum cassia

Използваема част:

Кората

Други наименования:

Същинска канела, цейлонска канела

 

Обща характеристика и история:

Канелата е подправка, която се добива от клоните на диворастящите дървета Cinnamomum. Те произхождат от Карибския басейн, Южна Америка и Югоизточна Азия. Дървото може да достигне до 8 метра височина, като може да расте и като по-голям храст.

Подправката се получава от две дървета - цейлонска канела и китайска канела. Като подправка се използва изсушеният вътрешен слой на кората, който се усуква във формата на пръчка.

Със сигурност това е една от най-старите подправки в света.

Още египтяните са го използвали като аромат при балсамиране, а в Стария завет се споменава като съставка на масло за помазване.

Донесено е в Европа от арабски търговци. Тъй като е била транспортирана по трудни сухоземни маршрути, канелата е имала висок социален статус в Европа през Средновековието. Тя е била популярна заради потенциала си да консервира месо.

 

Приложение в диетата и употреба:

Канелата е подправка, която може да се използва в много различни ястия. Тя се съчетава добре с десерти. Може да се използва и за приготвяне на чай, като две канелени пръчици се заливат с две чаши вряла вода. Оставете да се запари за 10 минути и след това прецедете чая. 

Можете също така да си направите скраб или сапун с канела.