Статии и енциклопедии

Кайсия (Prunus armeniaca)

Кайсия (Prunus armeniaca)

Кайсия (Prunus armeniaca)

Кайсиите са богати на минерали, които са необходими за здравословния растеж на костите. Калцият, фосфорът, манганът, желязото и медта играят важна роля за формирането на костите.

Описание

Кайсия

Наименование на растението: 

Кайсия

Латинско наименование:  

Prunus armeniaca

Използваема част: 

Плода

Други наименования: 

/

 

Обща характеристика и история: 

Кайсиевото дърво е член на семейство Розови. Наименованието кайсия се използва както за дървото, така и за костилковия му плод. Това е малко дърво, което достига до 12 метра височина. Има гъста корона. Листата имат овална форма, дълги са 5-9 см и имат назъбен ръб. Цветовете са с бели или розови венчелистчета и се появяват в началото на пролетта. Плодовете приличат на малки праскови, жълти до оранжеви на цвят, с червеникави плодове от най-изложените на слънце страни. Повърхността му може да бъде гладка или кадифена с много къси власинки. Плодовото месо не е много сочно. Семената се намират в твърдата черупка, която се намира в кайсията.

Смята се, че произхожда от Армения, но експертите не са напълно сигурни в произхода на кайсията. Кайсиите са познати в Персия още от древността - сушените кайсии са били важна стока по персийските търговски пътища. Египтяните са приготвяли напитка, наречена amar al-Din, от сушени кайсии с добавен подсладител.

Днес отглеждането на кайсии е широко разпространено в целия свят, но, разбира се, е ограничено до частите на света с подходящ климат.

Приложение в диетата и употреба: 

Кайсиите са високо ценен плод в Арабия, където се добавят към ястия с овнешко месо, кускус и плодови салати. От тях може да се прави сладко, а освен това са отлични в комбинация с някои храни. Те се съчетават чудесно с еленско месо, пилешко месо и ястия с къри.

В Европа от тях най-често се прави компот, консумират се пресни (сурови) или се използват за приготвяне на различни десерти.

Маслото, извлечено от кайсиевите ядки, също е изключително популярен продукт за грижа за кожата.

 

Приложение за медицински цели: 

Кайсиите са богати на фибри и могат да помогнат за облекчаване на лошото храносмилане и предотвратяване на запек.

Те съдържат много минерали, които са необходими за здравословния растеж на костите. Калцият, фосфорът, манганът, желязото и медта играят важна роля за формирането на костите. Консумацията на кайсии спомага за здравословния растеж и развитие на костите, като същевременно предотвратява различни свързани с възрастта заболявания, включително остеопороза.

Кайсиите са отлично средство за защита на сърцето. Високите количества витамин С, калий и фибри допринасят за доброто здраве на сърдечносъдовата система. Витамин С предпазва сърцето от свободните радикали, калият понижава кръвното налягане, а фибрите изчистват излишния холестерол от лигавицата на артериите, като по този начин намаляват налягането върху сърцето.

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Според редица проучвания се смята, че кайсиевите семена помагат за предотвратяване на рака.