Статии и енциклопедии

Кайсиевите ядки са богат източник на ВИТАМИН В17!

Кайсиевите ядки са богат източник на ВИТАМИН В17!

Кайсиевите ядки са богат източник на ВИТАМИН В17!

Кайсиевите ядки са богат източник на витамин В17, който помага при артритни болки и високо кръвно налягане.

Описание

Кайсиите са познати от хилядолетия. Те са създадени в Китай. Оттам са пренесени за първи път в Персия и Армения. В Европа кайсиите се отглеждат от 16 век. Освен вкусните им плодове, все повече на преден план излизат и костилките, които съдържат сърцевина с много полезни свойства за здравето.

 

Кайсиевите ядки, в които се крият горчиви бадеми, са отличен източник на калий, фосфор, желязо и един от най-добрите източници на витамин В17. Витамин В17 помага за намаляване на болката при артрит и високо кръвно налягане, наред с други неща. Някои изследвания показват също, че по-високият дневен прием на кайсиеви ядки може да предотврати или излекува рак.

 

Консумация и употреба на кайсиеви ядки.

Кайсиевите ядки винаги са се използвали в кулинарията, тъй като са често срещана съставка на бисквити "Амарето", ликьори и кайсиеви конфитюри. Те могат да се консумират сурови, смлени и използвани в кухнята като добавка към различни ястия. Смленият прах може да се добави към козметични продукти за приготвяне на скраб за тяло или маски. Ядките могат да се пресоват, за да се извлече маслото, което е богато на гама-линоленова киселина и има противовъзпалителни свойства, и също може да се използва в козметиката (добавя се към кремове, масла, лосиони, млека за тяло, млека за тяло) или в храната.

 

Какво представлява витамин В17 и как действа?

Витамин В17 е известен като амигдалин и съдържа четири вещества, две от които са глюкоза, третото е бензалдехид, а четвъртото е цианид. Тъй като цианидът е токсичен, витамин В17 е забранен в някои части на света. Точното действие на витамин В17 и ефектите му все още са доказани само теоретично, въпреки че резултатите са много видими, когато се приема. Според теорията на привържениците на витамин В17 раковите клетки нямат в себе си много важен ензим, а вместо това имат ензима бета-глюкозидаза; това води до отделяне на бензалдехид и цианид, които отравят раковата клетка.

 

Бета-глюкозидазата е до 100 пъти по-разпространена в раковите клетки, отколкото в нормалните клетки, които ги заобикалят. Резултатът се вижда, когато раковите клетки се разцепят и витамин b17 освободи токсичните си вещества изключително във вътрешността на раковите клетки. В нормалните клетки присъства ензимът родан, който деактивира цианида и незабавно го превръща в странични продукти (тиоцианат и бензоена киселина), които са също толкова здравословни и полезни.

 

Интересни събития, свързани с витамин В17

Витамин В17 е забранен от FDA през 1971 г., въпреки доказаното му въздействие върху рака.

В Русия се използва като противораково лекарство от 1845 г., а в САЩ - от 20-те години на миналия век. В Китай кайсиевите ядки се използват в традиционната медицина от древни времена за лечение на дихателни проблеми, лошо храносмилане, високо кръвно налягане и артрит.

 

Австралийски вестник пише статия за мъж, който се излекувал от рак, като приемал амигдалин. Господинът коренно променил целия си хранителен режим, като добавил към него меки, горчиви семки, скрити в твърдите кайсиеви костилки.


На 10 март 2010 г. Джил Стар пише статията "Пол Рийд би трябвало да е мъртъв". Пол е диагностициран с рядък нелечим лимфом и му е казано, че ще живее само 5 години. Статията включва снимка на здравия Рийд, 13 години след прогнозата му, с купа, пълна със здравословна храна.

Когато Пол разбрал, че е болен, добавил към диетата си по 30 кайсиеви ядки на ден. Въпреки официалните предупреждения за отравяне с цианид, той не е получил отравяне от консумацията на 30 кайсиеви ядки на ден (Sydney Morning Herald).


Предупреждения и консумация

Циадинът, съдържащ се във витамин В17, е токсичен в големи дози, но кайсиевите ядки съдържат малко количество от него. По-голяма доза може да причини замайване, треска, главоболие и дори кома. Този вид отравяне се среща много рядко. Отравяне може да настъпи, ако се консумират повече от 20 ядки на ден. Затова се препоръчва да се консумират около 5-10 ядки на ден. Освен това в повечето случаи, когато хората са били лекувани с витамин В17, цялостната им диета също е била променена.

 

Чували ли сте за хранителна добавка, която съдържа само витамин В17, извлечен от кайсиеви ядки? Разгледайте нашето предложение тук >>