Статии и енциклопедии

Жожоба (Simmondsia chinensis)

Жожоба (Simmondsia chinensis)

Жожоба (Simmondsia chinensis)

Маслото от жожоба се използва като овлажнител на кожата. То може също така да помогне за намаляване на бръчките, като нанесете няколко капки масло върху кожата и го масажирате в нея с кръгови движения. Научете повече за жожоба и прочетете пълното описание...

Описание

Жожоба 

Наименование на растението: 

Жожоба 

Латинско наименование:  

Simmondsia chinensis

Използваема част: 

Семената/орехите

Други наименования: 

Кози орех, еленов орех, пигнут, дива леска, хининов орех, кафеено зърно и сив чемшир

Обща характеристика и история: 

Жожоба е храст, който произхожда от Калифорния и Мексико. Това е многогодишно растение, което се различава и по пола си. Женското или мъжкото растение може да бъде разпознато само по цветовете. Мъжкото растение опрашва женското растение, върху което се появяват цветовете. Опрашването се извършва през февруари и март.

Цветът и формата на семената на жожоба наподобяват кафеените зърна, но семената на жожоба са по-големи и формата и размерът им варират в зависимост от семената.

Маслото от жожоба, което се извлича от семената на растението, се използва за медицински цели.

В началото на XVIII в. йезуитски мисионери научават как да извличат масло от жожоба чрез нагряване на семената на жожоба. Те го използват за успокояване на раздразнена кожа, за грижа за косата и за лечение на много кожни заболявания.

Растението е било познато на индианците, които са го използвали за лечение и грижа за кожни рани. Интересна употреба на маслото датира от 1943 г., когато маслото от жожоба е използвано като добавка към моторно масло. По време на войната то често е било използвано и за смазване на картечници.

Приложение в диетата и употреба: 

Маслото от жожоба обикновено се използва само външно, въпреки че може да се използва и в кулинарията, тъй като не е токсично. Използването му в кулинарията все още е ограничено, тъй като е доста скъпо в сравнение с други масла. То не може да бъде усвоено от нашия организъм, но действа като смазка за храносмилателната ни система. По този начин хранителните вещества остават в маслото, така че то няма хранителна стойност, когато се консумира. Хората, които търсят начин да вкарват по-малко калории в организма си, могат да го използват и за готвене.

 

Приложение за медицински цели: 

Маслото от жожоба се използва като овлажнител на кожата. То може да се нанася върху кожата сутрин и вечер преди лягане. Може да се нанася и върху мокра коса след измиване, тъй като маслото е богато на хранителни вещества и придава на косата ви красив блясък. Може да помогне и за намаляване на появата на бръчки, като нанесете няколко капки масло върху кожата и я масажирате с кръгови движения.

То може да се използва за премахване на грим, като балсам за устни или върху кожа, склонна към акне, за предотвратяване на инфекции.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Благодарение на антибактериалните си свойства то може да се използва за лечение на различни кожни инфекции и заболявания като ревматизъм и артрит. При децата то може да предотврати разпространението на обрив от пелени и да лекува псориазис.